Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #21] Album: ALAN VEGA/ALEX CHILTON/BEN VAUGHN – Cubist Blues

ALAN VEGA/ALEX CHILTON/BEN VAUGHN

Cubist Blues

Last Call/Amigo

Det kunde ha blivit hur pretentiöst som helst, men »Cubist Blues« är fräck. Sanslöst, överrumplande, anspråkslöst fräck.

Alan Vega, överlevare från ett Suicide som i slutet av sjuttiotalet var mer »New York sleaze« än något annat och Alex Chilton, musikalisk voodoopräst från Södern, möttes två nätter i en studio på nedre Manhattan. Ben Vaughn, skivsamlare och hobbyproducent och habil trummis, hjälpte till att hålla ihop saker och ting. Allt som hände, alla oljiga »grooves«, alla Vegas hippa och ibland inte så hippa texter, Chiltons fria utflykter på gitarr och piano, allt improviserades fram i ögonblicket. Det är inspirerat, förvånansvärt sammanhållet och Vega har inte sjungit så bra, så utstuderat nonchalant sedan han vässade klorna i »Wipeout Beat« på »Saturn Strip« för tretton år sedan.

Ur detta oväntade möte kom tolv »låtar«, en dryg timmes musik och ett stycke atmosfär laddat med samma känsla som en svartvit Cassavetes-film, befolkad av förvirrade och förlorade människor i en natt utan slut. Henry Rollins grävde fram de två år gamla tejperna och såg till att de kom ut. Och alla som någonsin gillat Suicide eller Big Stars tredje och »Like Flies on Sherbert« bör genast investera. Nick Cave står redan i kön.

Lennart Persson

Annonser

Filed under: Album #21, Betyg 07, Lennart Persson, , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: