Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #21] Album: DIVERSE ARTISTER – Red Hot + Rio

DIVERSE ARTISTER

Red Hot + Rio

Verve/PolyGram

Red Hot-projektet har kommit till åren. Detta är den nionde skivan som kommer ut sedan serien startade med Cole Porter-hyllningen »Red Hot + Blue« 1990. När man tar sig till Rio de Janeiro blir det i stort en hyllning till den avlidne bossanovakungen Antonio Carlos Jobim, även om en del andra brasilianska storheter får bidra med melodier. Verve, som har koll på sina bossautgivningar, passar också på att göra en anslutande volym med originallåtar under namnet »Nova Bossa«.

Red Hot kom till för att samla in pengar till AIDS-forskning, ett ämne Brasilien och övriga Sydamerika är alltför bekant med, så både denna volym och den kommande »Red Hot + Latin« kan sägas hämta inspiration på rätt ställe.

Bossanova är ett välskapt barnbarn till den korsning av indianmusik, portugisiska melodier och afrikanska rytmer som kallas för samba. Samban har sedan ett århundrade sin fasta folkliga förankring i allt som rör karnevalbeteende, bossan var störst som fenomen på femtio- och sextiotalen men är i mer normala umgängessammanhang fortfarande lika »nytt« och friskt även på hemmaplan.

I västvärlden anses det ofta att den subtila bossanovan med sina sensuella undertoner ligger väl nära godnattvisan, medan den brutala och repetitiva samban hålls för livfull och häftig. Kunskaperna i ämnet är alltså låga. Därför är denna skiva — helt bortsett från de goda ekonomiska avsikterna med den — en bra introduktion för den som är lite nyfiken, men måste få börja lyssna ur ett västerländskt perspektiv.

Säkra hitlåtar på nivå med »Desafinado« och »The Girl From Ipanema« framförs av säkra artister och konstellationer som Gilberto Gil, Milton Nascimento, Everything But The Girl, PM Dawn med Flora Purim och Artio, Astrud Gilberto med George Michael — och så är Sting med i »How Insensitive«, inspelad tillsammans med Jobim själv innan denne dog.

Gilberto/Michaels hövliga version av »Desafinado« lär av uppenbara skäl bli skivans dragplåster, men det är de mer oortodoxa spåren som förgyller. När Caetano Veloso och Cesária Évora med klockren bossadåsighet sjunger »É Preciso Perdoar« för Ryuichi Sakamotos klaviatur fångar de känslan av en frisk caipirinha i solnedgången uppe på någon av Rios slumstadsbackar, men det låter egentligen mer som bättre stunder med Tricky eller Massive Attack. Att Tracey Thorn och Ben Watt på samma maner gör underverk med ljuva »Corcovado« behöver kanske inte påpekas. När Crystal Waters tvingar klassikern »The Girl From Ipanema« (med »Girl« utbytt mot »Boy«) genom ett cocktailpop-jazzdisco-mangel är det bara att njuta. Ämnets ende egentlige expert i västerlandet, David Byrne, delar mikrofon med Marisa Monte i »Waters of March« och de lyckas på tre minuter ta låten från dess lena grundsmekning via himlen till ett dovt New York-mörker, och tillbaka. Ljuvlig är också den avslutande demon från 1986 på »Preciso Dizer Que Te Amo« med Bebel Gilberto och Cazuza (som senare dog i AIDS).

När Stereolab och Herbie Mann ger sig på »One Note Samba/Surfboard« blir det däremot ren Kalle Anka-pop med Sylvia Vrethammar-tendenser. Chico Science, Nacão Zumbi och X DJ Soul Slinger gör »Maracatú Atômico« till en provkarta över de sämsta sidorna hos gapig salsa och jungle utan att få det att svänga. Hur Mad Professors egen »Black Orpheus Dub« hamnade på den här plattan begriper jag inte. Och att texterna i häftet nästan hela tiden är på fel språk (engelska när det sjungs på portugisiska och vice versa) är en smula irriterande. Men på det stora hela är detta en samlingsskiva som fungerar: som partyplatta och som öronöppnare.

Martin Theander

Annonser

Filed under: Album #21, Betyg 06, Martin Theander, , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: