Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #21] Album: THE MOUNTAIN GOATS – Nothing For Juice

THE MOUNTAIN GOATS

Nothing For Juice

Ajax/import

Att lyssna på John Darnielles låtar är lite som att titta igenom bilderna från en filmrulle som suttit i pocketkameran i ett halvår. Sångerna är små spontana nedslag i tillvaron, enkelt arrangerade och formulerade, och ibland aningen ur fokus. Det vanligaste motivet är en älskad men miljöerna och årstiderna skiftar. Just här handlar det dessutom mycket om resor. »Alpha Double Negative: Going to Catalina«, »Going to Bogotà«, »Going to Kansas«, »Going to Reykjavik« och »Going to Scotland« är fem av titlarna på detta,

Mountain Goats tredje album. Dessutom sjunger Darnielle och Rachel Ware om Finland i en låt. Förra albumet hette »Sweden«. Precis som på den plattan och debuten »Zopilote Machine« pendlar Mountain Goats mellan det briljanta och det ordinära, även om »Nothing For Juice« antagligen är duons mest samlade ögonblick. Det handlar fortfarande om lo fi, akustisk amerikansk folksång för indierockpubliken, om än lite personligare och mindre R.E.M.-flirtig den här gången. Å andra sidan är uttrycket numera så välbekant att den nerv och laddning som fanns på de tidigare albumen bara glimmar till bitvis, som i »It Froze Me« eller »Going to Scotland«. Darnielle målar med enkla ord och har möjligen höjt tonläget igen efter den melankoliska »Sweden«, som fick sitt namn just för sina inslag av svårmod. Man hittar en intressant tolkning av Chet Baker-låten »Moon and Sand« och en rätt dumdristig version av Robert Johnsons besatta deltabluesklassiker »Hellhound on My Trail«. En låt som förstås är hopplös att ge sig på från början men som Darnielle gör så likgiltigt att inget av det plågade, intensiva utspel som präglar originalet går fram.

Ögonblicksbilder kan ofta vara de som har mest att berätta. Men ibland tjänar man trots allt på att tänka efter innan man trycker av.

Håkan Steen

Annonser

Filed under: Album #21, Betyg 06, Håkan Steen, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: