Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #21] Album: THE MIGHTY BOP – Autres Voix Autres Blues

THE MIGHTY BOP

Autres Voix Autres Blues

Yellow Productions/import

The Mighty Bop ligger och guppar i samma franska groovegryta som La Funk Mob, Air och Dimitri. Bakom namnet hittar vi jazztoken Chris The French Kiss och hans hantlangare DJ Yellow. Debutalbumet »La Vague Sensorielle« gavs ut i fjol och var en av gnistorna som startade löpelden av djuplodad dansmusik som härjat i Paris de senaste månaderna.

De har lika gott sinne för klarinetter och kontrabas som Ludovic Navarre och hans jazzprojekt Saint Germain. Samtidigt gillar de att hacka sänder blåsinstrument på ett lika syrligt sätt som Daft Punk och elchocka sina ljudmoduler tills proppskåpet ryker.

»Autres Voix Autres Blues« är en uppföljare i toppklass. Utan att mista sina pumpande beats putsar Chris musikens sofistikerade sidor tills allt glänser som lädersäten i en Cadillac. Det är nattmusik. Fransk sleazeromantik av samma typ som Grace Jones »I’ve Seen That Face Before«.

Handklappen i »Moody’s Mood«, rockkompet i »Ride a Way« och NTM-medlemmen Ménéliks rap i »L’Èlément Manquant« är tuffa som Al Pacino.

Tyvärr bleknar bluessångerskan Louise Vertigo vid sidan av det infallsrika maskinboppandet. Chris The French Kiss borde ha friserat henne med samplern. Eller låtit henne prata i stället för sjunga; som i »Un Jour…« där hon låter som en kedjerökande väninna till Beatrice Dalle och Emanuelle Seigner.

»Autres Voix Autres Blues« är en baddare till beatmaskin från den franska hi tech-reinkarnationen av Roxy Music.

Fredrik Strage

Filed under: Album #21, Betyg 07, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: