Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #21] Album: MONTELL JORDAN – More…

MONTELL JORDAN

More…

Def Jam/PolyGram

Montell Jordans »This Is How We Do It« var en av förra sommarens mest enerverande låtar. Över ett klunsigt beat berättade han en rätt infantil historia om en lyckad fredag i South Central, då alla gangbangare för en kväll lät bli att råna spritbutiken på hörnan och i stället svängde sina lurviga till gemytlig jeepmusik. Och hela världen valsade med.

På nya albumet »More…« är den mest flåshurtiga festfunken ersatt av en mer sansad och fullvuxen form av soul. Paralleller kan dras till R. Kelly, både vad beträffar sound och sång. Montell lyckas, utan att hemfalla till skrytigt skrålande, övertyga mig om att han menar vartenda ord han sjunger, och i sitt vokala utspel våldför han sig aldrig på de följsamma och smakfulla arrangemangen.

Men när R. Kelly framställer sig som en oblyg häradsbetäckare med glapp i kalsongen, är Montell snarare den snälla killen som flickorna vänder sig till när de behöver en axel att gråta ut mot — i »Never Alone« väcks han klockan tre på natten av ett telefonsamtal från en väninna som ledsnat på pojkvännens eviga vänsterprasslande. Montell tröstar och försäkrar att »I would never leave you at home by yourself«, men trots att samtalet avslutas med hennes uppgivna »he doesn’t listen like you, Montell«, är det underförstått att det aldrig kommer att bli någonting mellan dem.

I »What’s on Tonight«, skriven och arrangerad av DeVante Swing från Jodeci beskriver han på samma chevalereska sätt sin drömdate: kvällen inleds med middag i stearinljusens sken, de tillbringar en timme eller två i TV-soffan, och aftonens självklara höjdpunkt består i en stillsam inventering av hennes CD-samling.

»More…« är sofistikerad utan att bli blankpolerad, tjusig utan att kännas överlastad, och Montells sång balanserar säkert mellan innerlighet och elegans.

Hanna Åberg

Filed under: Album #21, Betyg 07, Hanna Åberg, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: