Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #21] Album: JERU THE DAMAJA – Wrath of the Math

JERU THE DAMAJA

Wrath of the Math

Payday/PolyGram

Det står bara Jeru The Damaja på omslaget, men »Wrath of the Math« är precis lika mycket DJ Premiers album. Om inte mer. Och jag tror och hoppas att lika många kommer att köpa det för hans produktion, scratch och musik som för The Damajas rap.

Den som någonsin tvivlat på Premiers förmåga att bygga upp stämningar och fantastiska låtar på bara samplingar och två skivspelare bör kolla upp jazzpianot i »Me Or the Papes« och försöka låta bli att tappa hakan när Premier obemärkt ersätter beatet med en plingande kassaapparat.

Samspelet mellan Jerus röst och rim och Premiers beats och melodier är perfekt. Det är när de två smälter samman och man inte längre kan skilja dem åt, för att man inte vill, för att musiken fått en att glömma bort att man kanske borde låna ett öra till Jerus texter eller koncentrera sig på vad det egentligen är för något som Premier har samplat.

Det var det främsta skälet till att den musik DJ Premier, tillsammans med Guru, skapade under de första åren i Gang Starr kallades jazzrap. Det var inte bara för att Premier hade en förkärlek till att sampla just jazz. När Gang Starr var som bäst fanns det ett naturligt flyt i musiken som inte stod långt efter John Coltrane och Miles Davis på »Kind of Blue«.

Annars sätter mycket hip hop musiken i andra hand. DJ:n är bara där för att han ska vara det, för att rapparen har något att berätta, och musiken betyder sällan så mycket för någon utanför grannskapet där de bor.

Jeru skriver sina rim efter att Premier gjort musiken. Det hörs. Det är därför det svänger. Det är därför det känns ganska onödigt att plocka ut några speciella låtar från »Wrath of the Math«. Det skulle bara störa helhetsintrycket.

Och jag börjar mer och mer förstå varför så många rimsmeder från New York väljer att samarbeta med DJ:s utan ett uns av Premiers fantasi. Med Premier i producentstolen lyssnar man ju bara på musiken.

Andres Lokko

Filed under: Album #21, Andres Lokko, Betyg 08, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: