Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #21] Album: DIVERSE ARTISTER – High School High

DIVERSE ARTISTER

High School High

Big Beat/Warner

Med »High School High« har filmskaparteamet Zucker Brothers (»Titta vi flyger«) satt tänderna i patosfyllda filmer som »Dangerous Minds« och »Lean on Me«; alltså kommersiellt gångbar socialrealism i ghettoromantisk förpackning.

På soundtracket till »High School High« samsas storfräsare som KRS-One, De La Soul och The Roots med yngre talanger som Tonis småsystrar i The Braxtons, Faith Evans och Real Live. Resultatet har blivit det jämnaste och bästa soundtrack jag hört på länge.

Donnorna i Changing Faces använder sig av The Average White Bands »Person to Person« i »I Got Somebody Else« och sjunger svängig flicksoul med vassa kanter; strålande »The Rap World« med Large Professor och Pete Rock är plåster på såren för alla som sörjer splittringen mellan Rock och C L Smooth; och Artifacts kyliga »The Ulimate (You Know the Time)« ger en fingervisning om hur bra nya plattan verkar bli.

Märkligt nog visar sig några av de väntade toppnumren inte riktigt hålla måttet. Jodecis »Wild Side« är varken sex eller party, bara trött vulgoswing. D’Angelo gör tillsammans med Erykah Badu en lika artig som förtjusande tolkning av Marvin & Tammis »Your Precious Love«, men för alla oss som redan väntat länge nog på en uppföljare till »Brown Sugar« hade en nyskriven låt känts så mycket roligare; och när RZA med vänner i »Wu-Wear: The Garment Renaissance« marknadsför egenhändigt tillverkade hip hop-paltor är det till ett blaskigt avkok på alla Wu-Tang-låtar du någonsin hört.

A Tribe Called Quest gör däremot ingen besviken. I stället för att, som Wu-Tang, varva enstaka mästerverk med allehanda osorterat nonsens, är de restriktiva med vad de väljer att släppa på skiva, men just därför kan de också kosta på sig att lägga en så enastående låt som »Peace, Prosperity & Paper« på ett soundtrack i stället för på nya albumet »Beats, Rhymes & Life«.

Bland övriga medverkande återfinns The Braids (deras omstörtande version av Queens »Bohemian Rhapsody« är oförglömlig), Inspectah Deck och U-God, den alltid lika tykna Lil’Kim och, inte minst, Sadat X och Grand Puba. En aktuell provkarta över amerikansk rap, soul och swing när den är som bäst.

Hanna Åberg

Filed under: Album #21, Betyg 07, Hanna Åberg, , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: