Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #21] Album: BERES HAMMOND – Love From a Distance

BERES HAMMOND

Love From a Distance

VP/import

Den kärlekskranke Beres Hammonds röst hamnar så lätt i skuggan av andra mer mytomspunna jamaicanska artister. Så vitt jag vet finns det inte så mycket att säga om honom förutom att han i det tysta utvecklats till en av Västindiens mest pålitliga låtskrivare och sångare. Beres Hammond fortsätter bara att år in och år ut skriva och framföra tidlös jamaicansk soul med bedårande melodier.

»Love From a Distance« är soulmusik i lätt baktakt med texter om hjärta och smärta. Och Hammonds röst låter som sandpapprad sammet.

På flera av de skivor Hammond gjorde med producenten Willie Lindo i slutet av åttiotalet tolkade han låtar av amerikanska soulsångare som Sam Cooke och Otis Redding. På »Love From a Distance« kommer de flesta låtarna från Hammonds egen penna och det hörs hur stort inflytande nämnda Cooke och Redding har haft på hans komponerande. Men i dag skriver han så starka sånger själv att han inte behöver lita till andra artisters material.

Hammonds melodier har för det mesta väldigt lite gemensamt med nittiotalets moderna R&B, men han — och medproducenterna Mikey Bennett och Flabba Holt — klär dem i arrangemang som andas lika mycket klassisk lovers rock som samtida amerikansk R&B.

Här finns flera av Hammonds största singelhits från de senaste tolv månaderna, låtar som ingen utanför Jamaica brytt sig särskilt mycket om, som »Can’t Stop a Man« och titellåten. Men det är fjorton oemotståndliga sånger om kärleken — till kvinnan och till Jah, ibland till dem båda — som ofta för tankarna till Aaron Nevilles »The Tattooed Heart«. Och på samma sätt som en del aldrig kan få nog av Aarons falsett är vi några stycken som känner exakt likadant för Beres Hammonds småraspiga kärleksförklaringar.

Andres Lokko

Annonser

Filed under: Album #21, Andres Lokko, Betyg 06, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: