Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #21] Album: FILA BRAZILLIA – Black Market Gardening

FILA BRAZILLIA

Black Market Gardening

Pork/Border

Så har trip hopen runnit ner i samma trendavlopp som acid jazzen för ett par år sedan. Där Fila Brazillias debutalbum svävade viktlöst i en sky av sympatisk hype slaggar deras fjärde album (det tredje på bara ett år) fast nere i klubbkloakerna.

Liksom allt annat på den gruvligt överskattade Pork-etiketten klär sig Fila Brazillia i trip hopens finaste frack och skapar New Muzak för 30-åriga cocktailknarkare.

Förklaringen till att denna duo trots sin uselhet nått sådana framgångar är att de skapar stämningsmusik för nybörjare. Fila Brazillia är för den ambienta dansscenen vad Richard Clayderman var för klassisk flygelmusik.

Problemet är i huvuddrag att Fila Brazillia inte låter som entusiaster. Inte som genierna i genren, Daft Punk, som leker, dansar och garvar fram sina låtar. Fila Brazillia verkar inte ens sampla sina bästa plattor, utan plockar elpianoackord och tvärflöjter halvt på måfå, och så pitchar de allt i en tonart över en grundkursgroove på två bastoner. Och ur alla dessa sammansamplade anonymiteter gror samma slags gråtjocka supersega massa som annars brukar ansamlas under badkar. Och inte en enda silverfisk svänger sina lurviga.

Liksom Lamb och LTJ Bukem skrubbar drum’n’bassen ren med mixerbordspolish, gör Fila Brazillia det för trip hopen. Men där till exempel DJ Food slickar soundet genom att känna efter och känna in och låta musikaliteten flöda, fuskar Fila Brazillia. De hoppar över kvaliteten i harmoniken och lägger bara över ett filter, en våt filt.

Rent anstötligt låter det exempelvis i »Wigs, Bifocals and Nurishment«, där duon samplar sjuttiotalsdisco och lägger ihop riffen utan hänsyn till hur de passar ihop, så att allt bara blir ett idiotiskt medley av blanka mellanspel.

Det tredje sämsta bandet i Hull.

Kjell Häglund

Filed under: Album #21, Betyg 04, Kjell Häglund, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: