Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #21] Album: E-TYPE – The Explorer

E-TYPE

The Explorer

Stockholm Label Group

En skock bisarra aerobicsrockare i gula gummikläder och pudelfrisyrer som hårdturnerar på hotellrum och flygplatser varvat med arenarockiga liveklipp — nej, det är inte science fiction-versionen av Spinal Tap. Det är videon till senaste E-Type-hiten »Free Like a Flying Demon«.

E-Type är popmarknad med betoning på marknad snarare än pop. Jämt när man diskuterar den här sortens europop gör man det i termer som »det svenska popundret« och »Sveriges största exportindustri«; skivbolagets pressrelease till denna skiva försöker inte ens nämna musikens känsla eller konstnärliga kvaliteter, utan snöar över ett helt A4-ark in på upplagesiffror och listplaceringar i Holland och Tyskland.

Trots överdådet av heavygitarrer, kyrkklockor, stråkskogar, teaterkörer och reggaesyntar känner man inte för ett ögonblick att det är nån form av musik man lyssnar på.

E-Type är inhyrd Proffice-pop för arbetsmarknadsministrar, turistinformatörer och revisorer. Jag vet att det säljer i dag, men mest låter det statlig åttiotalsradio som »Metropol« och »Kulan i luften«.

Kjell Häglund

Annonser

Filed under: Album #21, Betyg 02, Kjell Häglund, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: