Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #21] Album: MARY CHAPIN CARPENTER – A Place in the World

MARY CHAPIN CARPENTER

A Place in the World

Columbia/Sony

Mary Chapin Carpenter är en av countrymusikens nya, yngre stjärnor, med en rad utmärkta eller alldeles lysande plattor bakom sig sedan debuten med »Hometown Girl« för snart tio år sedan.

Hon har haft alla tänkbara förutsättningar att bli den amerikanska publikens stora älskling: blond, söt, en kristallklar röst och en osviklig känsla för nära, lättbegriplig vardagsdramatik. Till skillnad från många andra kollegor i den här genren skriver hon nästan allt material själv. Gärna i moll, och med en tår undanstoppad i ögonvrån.

Framgångarna har inte heller uteblivit: flera av skivorna har blivit mångmiljonsäljare, och de pristokiga amerikanerna har formligen öst utmärkelser över henne. Men i Sverige är Mary Chapin Carpenter fortfarande ett oskrivet kort.

Tyvärr är nog inte den nya skivan — hennes sjätte för Columbia — tillräckligt intressant för att omvända de oinvigda och visa vilken originell artist det här är. Den saknar djupet och nerven från förr. Mary Chapin Carpenter är som bäst när det skymmer i själen; när tonen i både text och sång vittnar om att det finns något ouppklarat där bakom och när sångerskan visar att hon har »a soul for a compass and a heart for a pair of wings«, för att citera en låt från förra skivan »Stones in the Road«.

Här promenerar hon dessvärre fram längs välkrattade gångar, och aldrig någonsin vågar hon ens ta ett kliv utanför. Det är på tok för mycket nysilver i rösten och solsken i blick för att plattan ska kännas riktigt angelägen.

Micke Widell

Filed under: Album #21, Betyg 05, Micke Widell, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: