Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #21] Album: ANYWHEN – Anywhen

ANYWHEN

Anywhen

Roligan/Border

Det finns egentligen massor av gott att säga om Anywhens andra album. Hela plattan är full av vältrimmade, grundligt genomarbetade låtar med innehållsrika arrangemang och refränger som vet att sätta sig. Michael Blair går aldrig ifrån mixerbordet utan att ha tuggat produktionen ordentligt, och hans jobb här är inte heller att klaga på. Skickligt pusslar han ihop samplingar och syntar med den traditionella gitarrockgrunden, lyfter upp udda klanger och kranar fram en tydlig och rik ljudbild.

Detta är helt enkelt ett gediget hantverk. Men ett tämligen irrelevant album. Bra musik är i regel tidlös musik. Den lät bra när den kom, låter bra nu och kanske rentav ännu bättre om femton år. Men bra musik är också musik som är extremt »nu«, som fångar upp strömningarna omkring sig och omsätter det till något som säger saker om sin samtid.

»Anywhen« saknar, inte alldeles förvånande, de tidlösa kvaliteterna. Plattan är inte ens speciellt bra i dag. Och den låter allt annat än »nu«. Det här är »Achtung Baby«, det är pompös engelsk åttiotalspop, det är INXS med hjärna (ingen förbättring, precis), det är gamla Blue For Two-arrangemang och Bowies »Black Tie White Noise«. Och det finns, trots infallsrikedomen och den uppenbara passionen, ingenting på »Anywhen« som jag längtar efter att höra igen.

Håkan Steen

Annonser

Filed under: Album #21, Betyg 04, Håkan Steen, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: