Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #21] Album: BOUNTY KILLER – My Xperience

BOUNTY KILLER

My Xperience

VP/import

Äntligen.

När Bobby Konders, den legendariske housegurun från New York, för några år sedan sadlade om och startade en enmansmission för att med sin etikett Massive B söka efter den fulländade fusionen mellan Kingston och Brooklyn, mellan ragga och hip hop, var det utan tvekan det här han drömde om att en dag få vara delaktig i.

Bobby Konders var en av pionjärerna. Och utan honom hade vi knappast fått uppleva det här mästerliga albumet.

Det var ju Konders som på »Suicide Or Murder« satte Bounty Killer och Jeru The Damaja i samma studio och lät Blahzay Blahzay lägga basslingan från sin egen hit »Danger« bakom Jerus och The Killers vokala duell. Och jag tror att framgången med den singeln sådde det frö som till slut resulterade i »My Xperience«.

Ungefär samtidigt som Bounty och Jeru duellerade möttes Jamaicas Capleton och Staten Islands Method Man på »Wings of the Morning«, en fantastisk nytolkning av Marley Marls »Symphony«.

Och i samma veva släppte The Fugees »The Score«, ett miljardsäljande album som mer än någon annan skiva som spelats in det här decenniet lyckades vända världens blickar mot Kingston. Och den gjorde det på ett sätt som vi inte sett maken till sedan Bob Marley drog sitt allra sista bloss för femton år sedan.

Fugees version av Roberta Flacks »Killing Me Softly« rusade till toppen av världens försäljningslistor och Jamaicas samlade studior, producenter och artister jublade när de hörde deras hyllning till Kingstons dancehallkultur. Och det verkar som om de inte slutat jubla än.

Tack vare Fugees hade Bounty Killer inga större problem att övertala gräddan av USA:s hip hop-maffia att hjälpa till;

Wu-Tangs geniala RZA och Chef Raekwon på »War Face (Ask Fi War)«, Erick Sermon och Busta Rhymes på »Change Like the Weather«, Blahzay Blahzay och Jeru The Damaja på en ny version av »Suicide Murder«.

Och så de magnifika Fugees som producerat och nästan tar över albumets starkaste spår »Hip Hopera«. Lauryn och Wyclef har plockat de bästa elementen från »The Score«, låtit sig sköljas över av de storslagna influenserna från klassisk musik som infiltrerat raggan efter Luciano Pavarottis semester på Jamaica och så Bounty Killers stenhårda toast.

Det är lysande, ingenting annat än lysande.

Och trots att det är fusionen av hip hop och ragga som kommer att ge »My Xperience« en plats i musikhistorien innehåller albumet dessutom nästan alla Bounty Killers egna, renodlade raggahits från det senaste året, varav flera tidigare bara gått att få tag i på dyra importerade sjutumssinglar.

På hits som »Benz and Bimma«, »Fed Up«, »Revolution III«, »Guns and Roses« och »Who Send Dem« samarbetar han med inhemska artister — musiker och producenter av samma höga kaliber som de Bounty Killer kallat in utifrån — som King Jammys, Sly & Robbie, Beenie Man, Dennis Brown, Richie Stephens, »Noble« Jones, Anthony Malvo och »Bulby« York.

Och Bounty Killer själv, eller Rodney Price som han egentligen heter, lyckas i ena sekunden spela Kingstons tuffaste gangster och störste förförare för att i nästa förklara sin kärlek till mamma och förbehållslöst hylla Jah.

När Bounty Killer och hans Scare Dem-crew mitt i »Seek God« bjuder in Junior Reid för att sjunga The Melodians »Rivers of Babylon« har de förmodligen gått längre än Bobby Konders trodde var möjligt när han började sökandet efter det perfekta mötet mellan hip hop, soul och ragga. Och samtidigt har de gett oss den naturliga uppföljaren till The Fugees »Killing Me Softly«.

»My Xperience« är en smärre revolution.

Andres Lokko

Filed under: Album #21, Andres Lokko, Betyg 09, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: