Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #19] Album: SAMMY – Tales of Great Neck Glory

SAMMY

Tales of Great Neck Glory

Fire/Border

Duon Sammy kallar sitt andra album »Tales of Great Neck Glory«. Titeln är dels en flirt med författaren Ed Sanders och hans »Tales of Beatnik Glory«, dels en alldeles utmärkt beskrivning av vad skivan består av.

Great Neck, där Sammys Jesse och Luke växt upp, är en av Long Islands övre medelklassförorter, och samtliga albumets elva låtar är just små berättelser om livet där. Om människorna som lyckats ta sig ifrån Great Neck, de som för alltid är fast och de som aldrig drömt om att leva någon annanstans. Om filmerna dessa människor går på, restaurangerna de besöker, musiken de spelar och deras inbördes relationer. En av de små musikaliska novellerna, »Slim Style«, berättar historien om den 45-årige beatpoeten, tillika diskaren, »Slimma« Williams. Slimma har fått sitt smeknamn efter »Slim« Bulee Gaillard, jazzmusikern Jack Kerouac kallar gud i »On the Road«. Han är, om man ska tro texten till »Slim Style«, den som lärt Sammys låtskrivare Jesse Hartman allt som är värt att veta om droger, idealism och kärlek.

Just Jesse Hartmans stillsamt betraktande, livfullt berättande texter är det som ger Sammy charm och egenart. Deras musikaliska ambitioner är inte låga, men då vi här talar i amerikanska gitarrpoptermer, väldigt plattfotade och konventionella. Den matta, avspända inramningen är i och för sig tillräckligt sympatisk för att man ska förlåta duons andra halva, och det första Sammy-albumets låtskrivare, Luke Wood, hans synder som gitarrist i Girls Against Boys. Men inte mycket mer.

Madelaine Levy

Filed under: Album #19, Betyg 06, Madelaine Levy, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: