Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #19] Album: PALACE MUSIC – Arise Therefore

PALACE MUSIC

Arise Therefore

Domino/MNW ILR

Det här är en chockerande svart och ångestladdad skiva. Inte för att Will Oldham — excentrikern bakom signaturen Palace Music, som ibland också skrivs Palace Brothers och ibland bara Palace — varit någon särskilt munter typ tidigare; 90 procent av hans samlade repertoar handlar om förnedring, självförakt, gudsförnekan, död och obesvarad kärlek.

Men med »Arise Therefore« tränger han längre in i mörkret än jag trodde var möjligt. De elva sångerna är som vykort direkt från helvetet, fragmentariska och bitvis surrealistiska. Ibland undrar jag om mannen håller på att förlora förståndet. I exempelvis »You Have Cum in Your Hair and Your Dick Is Hanging Out« låter det så. Titeln kan kanske verka rolig, alternativt grabbigt vulgär, men i själva verket är låten en gastkramande dans med Oldhams ondaste demoner. Rädslan och den råa ångesten rinner som lava genom texthäftet. Jag har inte hört något liknande sedan Roky Erickson pendlade mellan mentalsjukhussängen och studion i slutet av sjuttiotalet.

Att lyssna är obehagligt, för att inte säga direkt motbjudande. Men också gripande. Djupt gripande.

Musikaliskt återvänder Oldham till ett mer spartanskt anslag, snarlikt det han använde på 1994 års »Palace Brothers«. Det gör han rätt i. När han i fjol försökte tillägna sig ett bredare rockspråk tappade han balansen i sitt uttryck. Formen harmonierade inte med innehållet. Det gör den nu, när vår eländige misantrop begränsar sig till en trasig akustisk gitarr, en simpel synt och sina blödande sår till stämband.

Per Bjurman

Annonser

Filed under: Album #19, Betyg 07, Per Bjurman, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: