Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #19] Album: JONNY POLONSKI – Hi My Name Is Jonny

JONNY POLONSKI

Hi My Name Is Jonny

American/BMG

Det är så enkelt. Vers, vers, brygga, vers, brygga, refräng, instrumental vers, brygga, refräng. Gitarr, bas och trumma. Tio låtar på 25 minuter.

Det är inget nytt, snarare mycket typisk powerpop i både amerikansk (Cheap Trick, Bob Segarini) och engelsk (Costello, Nick Lowe) sjuttiotalsanda, djupast rotad i Beatles och Monkees koncentrerade kompositionsteknik cirka 1965 och lagom uppfräschad med nya nickar åt Nirvana.

Det är inte ens helgjutet. Efter en kvart tappar låtarna lite fart och det känns som om Polonski staplat sina sex bästa sånger först och de fyra något sämre sist.

Men om det krävs flera nycklar om den här gamla grejen ska gå i lås, så har Polonski allihop i sin knippa.

För det första behärskar han konsten att fyra av låtarna som trestegsraketer; man tror man hört refrängen efter versen, men så visar det sig bara ha varit en brygga när den verkliga refrängen uppenbarar sig efter ytterligare en tonartshöjning och upptrappning av larmet.

För det andra klarar denna skitglada 22-åring från Chicago att förmedla sin kaotiskt bubblande glädje utan att barnsligheten någonsin känns korkad. I första, fantastiska »Love Lovely Love« sjunger Jonny enkelheter som att han »gråter hejdlöst med glädjetårar över lyckan i mitt liv just nu, för när jag har min underbara älskling känns allt okej«, men man sväljer det, i total harmoni med glädjevrålet av gitarrer och de tjutande sprickorna i stämsången.

En minut senare, i nästa låt, sjunger killen »du är verkligen ful, och död också«. Men han är fortfarande rusig av lycka — över hur jävla bra han låter och hur fri han känner sig.

Och när han till slut blir ensam och rädd lägger han sig bara och slaggar. »Det är bra att sova när man är trött eller ledsen, när man kört fast och olika grejer får en att känna sig kass«, sjunger Jonny. Och låter fruktansvärt vaken.

Kjell Häglund

Annonser

Filed under: Album #19, Betyg 06, Kjell Häglund, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: