Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #19] Album: WAYLON JENNINGS – Right For the Time

WAYLON JENNINGS

Right For the Time

Transatlantic/Musikservice

Åren 1973-1975 gjorde Waylon Jennings en rad album som tillhör den moderna countryns allra bästa. »Lonesome, On’ry & Mean«, »Honky Tonk Heroes«, »This Time« och »Dreaming My Dreams« är plattor jag genom åren har spelat så att vinylen är vit av slitage.

Det var också plattor som gav Jennings hans verkliga genombrott. Tyvärr gick han sedan vilse i berömmelse, fåfänga och droger. Hans plattor blev sämre och sämre, rösten allt svagare och låtarna allt tunnare.

Härom året kom han tillbaka, med hjälp av producenten Don Was. Rösten var på väg igen. Han var »clean« och självförtroendet verkade reparerat, men albumet »Waymore’s Blues (Part II)« var ändå ojämnt. »Right For the Time« är något helt annat, det bästa han gjort sedan de tidigare nämnda klassikerna.

Kompet är rätt — loja akustiska gitarrer, dobro och ett funky elpiano, en stabil och ändå lyhörd rytmsektion, smygande steelgitarr, Jesse Dayton och Waylon själv på elgitarrer. Folk från Waylons eget turnéband. Och man får till ett djävulskt »groove«, om man nu tillåts använda ett sådant uttryck i det här sammanhanget. Man skulle också kunna säga att det svänger som fan.

Materialet är högklassigt rakt igenom, med melodier som verkar klistrade på den suggestivt framrullande rytmen. Lagom uppgivna kärlekstexter, som får all emotionell tyngd de behöver via Waylons erfarna jag-har-sett-allt-baryton. Hans fru kommer in och lägger en förtrollande duettstämma till »Deep in the West«, en kärleksbeskrivning lika självklar som den är gripande. Simon & Garfunkels »The Boxer« erövras med nonchalant och självklar värdighet. Och med magnifik självironi, utan minsta bitterhet, ser han tillbaka på sina år i Nashville: »The worst I found there, was the best I ever had«.

En hjältes återkomst. Briljant.

Lennart Persson

Filed under: Album #19, Betyg 08, Lennart Persson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: