Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #19] Album: DIVERSE ARTISTER – The New Groove: the Blue Note Remix Project, Volume 1

DIVERSE ARTISTER

The New Groove: the Blue Note Remix Project, Volume 1

Blue Note/EMI

Den legendariska jazzetiketten Blue Note har några av efterkrigstidens i särklass groovigaste rytmer. Men också stelbenta träbockar som fått ansvaret att »föryngra« bolagets image; att göra hip hop av bebop.

Hit hör till exempel Keith Thompson, som står bakom »The Blue Note Remix Project«, där några av Blue Notes senare inspelningar, gjorda mellan 1969 och ‘977, piffats upp och tufsats till av nutida R&B-producenter som GURU och Large Professor.

Det är inget fel med tanken att sampla forntiden i nutiden för att kanske hamna i framtiden. Om bara de nya mixarna och produktionerna tillfört originalen, med bland andra Horace Silver och Grant Green, något extra. Och det gör de bara undantagsvis på »The Blue Note Remix Project«.

På den här plattan, som lär följas av fler volymer, dansar vi på slak lina mellan det funkigt suggestiva, som The Angels lyhörda version av Donald Byrds »Kofi«, och det lojt slapphänta, som violinisten Noel Pointers version av Stevie Wonders »Living in the City«, här i ny, slätstruken mix av DJ Smash.

På plussidan finns också det enda riktiga nytillskottet: Jacky Terrassons fräcka, framfusiga »Mixed Feelings«, med undertiteln »The New Groove«. Men mellan den och inledande »Kofi« är resan i ojämnaste laget. Det hade inte skadat med lite bättre produktkontroll. Nu verkar det som om man nöjt sig med att »a loop is a loop is a loop«, för att citera Prince.

Micke Widell

Filed under: Album #19, Betyg 05, Micke Widell, , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: