Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #17] Album: URBAN TURBAN – Overtime

URBAN TURBAN

Overtime

Silence/MD

Redan Ragnarök och Kung Tung, Peter Bryngelssons första band som var Kalmars Genesis respektive Pink Fairies, slog samma sorts knutar på sig själva som detta hans senaste projekt: både viljan och kunnandet imponerade, men det låg alltid något löst inuti varje låt som skramlade mot ackordväggarna och röjde ihåligheten.

Ändå har Bryngelsson efter Ragnarök utvecklats ofantligt som kompositör, såväl på ett par utsökta soloalbum med klassisk västerländsk konstmusik som på udda experiment som en stökigt basbaserad opera och konsertmusik för ett dussin elgitarrer.

Problemet jag har med Urban Turban är att jag inte riktigt tror på just detta nyskapelsens evangelium; mötet mellan John Mayall och orientalmusiken känns som ett skenäktenskap; ett test med lackmuspapper som visserligen ger utslag i starka färger, men som vägrar blanda sig naturligt. Här måste jag kanske bli tydligare för att inte missförstås: Urban Turban låter utmärkt, de är spännande, och orientalbluesen skapades naturligtvis redan av Led Zeppelin med mästerligt resultat. Och flera har redan lyckats med liknande korsningar i Sverige, från Lucky People Center till makalösa Mynta. Det är bara det att Urban Turbans låtar inte riktigt funkar. Man tror inte på dem, varken på covervalen eller originalen, där ju Bryngelsson återigen, för första gången sedan Ragnarök, genrebestämt sitt låtskrivande med endimensionellt resultat.

Skillnaden mellan »Overtime« och debut-CD:n från 1994 är att här har man dubblat medlemsantalet och bland andra fått med Henrik Andersson från Ray Wonder och Turkiets största musiker Zya Aytelin. Men musiken envisas med att fortsätta vägra lyfta.

Kjell Häglund

Filed under: Album #17, Betyg 05, Kjell Häglund, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: