Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #17] Album: ULF STURESON – I overkligheten

ULF STURESON

I overkligheten

Silence/MD

Ulf Stureson anser att John Lennons första soloplatta är världens modigaste skiva. Det märks.

Ulf Stureson är mycket inspirerad av Peter Perrett i saligt insomnade Only Ones. Det hörs.

Ulf Stureson har nu kommit med en CD, som är gjord med både smärta och glädje, både inbundenhet och svallande omfamningar. Det känns.

Så värst overklig är nu inte »I overkligheten«. Tvärtom är detta en mycket fysisk och påtaglig platta, som utgår ifrån sångarens och låtskrivarens personliga erfarenheter. Dessa blandas omsorgsfullt med traditionell, jordnära rock, i skarven mellan akustisk vispop och elektriskt gitarrslammer, några barbord från både John Holm och Richard Hell.

Själva grundtonfallet är lugnt och eftertänksamt, nästan finstämt. Men när helst man tror att Ulf Stureson håller på att locka in en i ett slutet rum fyllt av musik mot gryningen fräser han till. I de allra bästa låtarna, som »Solen sken« och »Ord«, börjar musiken lite trevande, för att sedan sparka bakut och bli riktigt kaxig. »Änglar« är himmelskt ren pop nästan av Docent Död-modell.

Till den överlag enkla ljudbilden har producenten Micke Herrström smugit in små läckra detaljer som sätter extra färg på arrangemangen. Sturesons texter följer ungefär samma mönster: en naiv, lite alldaglig betraktelse, som sedan skruvas åt en aning för att bli både personlig och humoristisk.

Förre Traste Lindénaren Stureson har väl kanske inte gjort den mest originella platta man kan tänka sig, men »I overkligheten« är en övertygande skivdebut. Han framstår onekligen som den tänkande mannens Stefan Sundström.

Micke Widell

Filed under: Album #17, Betyg 07, Micke Widell, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: