Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #17] Album: TOTAL – Total

TOTAL

Total

Bad Boy/BMG

Föreställ dig en flickskola för amerikanska soultalanger. Längst fram i klassrummet sitter Monica och Brandy. De har just lämnat äpplen till fröken och lyssnar noga på en lektion om Gud, Whitney Houston och Cosby-etik. Lite längre bak i samma sal jobbar Xscape på ett grupparbete i grammatik om adjektivet »real«. Faith Evans tränar sångskalor i skolkören. Uppe hos tillsynsläraren sitter TLC och Mary J. Blige och får lära sig veta hut. Och inne på tjejtoan, längst inne i det mörkaste båset, står trion Total och smygröker innan de beslutar sig för att skolka resten av dagen. De kladdar »Bad Girls Rule!« med knallrött läppstift över spegeln och drar.

Total är Sean »Puffy« Combs senaste fynd på skivbolaget Bad Boy Entertainment. Pam Long, JaKima och Keisha Spivey är den sortens flickor han lämnade sin gamla A&R-tjänst på Uptown för att kunna skriva kontrakt med. De är uppkäftiga citybrudar. Klär sig hellre i läder än bylsiga hip hop-paltor. Och sjunger förstås fantastiskt.

Tidigare har de skymtat förbi i Erick Sermons video till »Hit and Switches« och lånat ut sina röster till Biggie »The Notorious B.I.G.« Smalls. På debutalbumet återgäldar Biggie tjänsten och rullar in i studion som en ölmagad pansarvagn i hitlåten »Can’t You See«.

Musiken är lika pardonlöst snygg och pumpande som Biggies eget album. En hackande KRS-One-sampling i »No One Else« flyter utan problem ihop med harpor och klassiska stråkarrangemang. Puffy saltar med lite vinylskrap och de rätta breaksen från George Clintons »Atomic Dog«, The O’Jays »Help Somebody Please« och James Browns »The Payback«.

Sången, som på flera ställen koordinerats av Faith Evans, lyfter melodierna högt över skyskraporna på Manhattan. Dessutom har någon av tjejerna — jag antar att det är Pam för hon ser tuffast ut — ett strävt vibrato som ligger och skrapar mot de andras klara stämmor. Effekten är hårt sensuell.

Bäst är »When Boy Meets Girl« där de samplar körerna ur The Bee-Gees »Love You Inside Out«, backar upp dem med kraftigt pianokomp och fläskar fram ett swingbeatgung utan like.

Trots sin briljans lär Total inte sälja som TLC. De har fått en »Parental Advisory«-lapp på grund av en småkorkad sketch där Keisha låtsas ha oralsex med Puffy och ger honom smisk. Det innebär utvisning från många amerikanska tonårsrum.

Men är man en dålig flicka så är man. I ett mellanspel förklarar Pam spelets regler: »A bad girl gives respect so therefore she gets just that in return. But if not, she can and will kick your ass.«

Fredrik Strage

Annonser

Filed under: Album #17, Betyg 08, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: