Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #17] Album: PAUL WESTERBERG – Eventually

PAUL WESTERBERG

Eventually

Sire/Warner

Femton år efter debuten med Replacements bärgar Paul Westerberg sin första Billboardetta. Ja, jag vet ju inte bestämt men det förefaller orimligt att »Love Untold« — tredje spåret på detta andra soloalbum — ska kunna passera utan att sätta miljoner amerikanska hjärtan i brand. Det är en helt underbar sak, en enkel lo fi-rocker som kombinerar vemodet på sista Replacements-plattan, underskattade »All Shook Down«, och den ruffigare attityden på solodebuten »14 Songs«, med en melodislinga hämtad direkt från himlen. Hoppas innerligt min profetia stämmer, för få är så förtjänta av en präktig framgång som Westerberg. Det var ju Replacements som, tillsammans med Hüsker Dü, odlade upp den jordlott på vilken grungescenen senare kom att blomma.

»Eventually« rymmer fler starka nummer, om än inte fullt lika uppseendeväckande som »Love Untold«. Nye producenten Brendan O’Brian — som tidigare jobbat med bland andra Neil Young och Matthew Sweet — tycks över huvud taget ha lagt tonvikten vid själva sångerna snarare än vid uttrycket, som för att accentuera den svenskättade amerikanens melodier och texter. Ingen dum idé i så fall. När han vill är Paul Westerberg faktiskt en av samtidens finaste, mest besjälade singer-songwriters.

I den mån någon formmässig riktning ändå går att spåra är det sammansmältningar av den typ som beskrivs i inledningen, mellan temperamenten på plattorna »All Shook Down« och »14 Songs«. Kanske sträcker sig spektrat längre än så. Kanske slår »Eventually« en länk mellan alla faser i Paul Westerbergs karriär. »Once Around the Weekend«, »Mammadaddykidd« och »Trumpet Clip«, i vilken gamle Replacements-coolingen Tommy Stintson sluter upp vid sin blodsbroders sida igen, täcker onekligen in färgtoner både från de allra tidigaste skivorna och de allra senaste.

Per Bjurman

Annonser

Filed under: Album #17, Betyg 07, Per Bjurman, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: