Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #17] Album: DIVERSE ARTISTER – Total Science: Volume One

DIVERSE ARTISTER

Total Science: Volume One

Black Market/MCA

Drum’n’bass har etablerat sig så starkt som en egen musikalisk genre att dess förgreningar snart är lika många som technons.

Att försöka hålla sig à jour med alla nya jungleetiketter som startas varje vecka eller att få tag i ens en bråkdel av det som ges ut på bolag som Metalheadz och Creative Wax är ett heltidsjobb.

Tvekar du — eller bara råkar blinka — i skivaffären så kommer du aldrig att få se den där tolvan igen. Jungle är ju nästan synonymt med promos och white labels, med namnlösa artister och låtar utan titlar.

Det är tidskrävande att bli besatt av jungle. Genren gör verkligen skäl för sitt namn.

Och medan klubbmusikens betraktare och kommentatorer under vintern haft fullt upp med att överträffa varandras obegripliga fascination för det där meningslösa tyskklingande proggtramset som kallas goa trance fortsätter junglen att vara det hårdaste och tuffaste mötet mellan reggae och jazz, techno och soul, ambient och dub, acid house och en speedad Keith Moon på fel hastighet.

Som så ofta förr är alla vi som inte dagligen kan hänga i Sohos dansbutiker tacksamma för samlingsskivor. Och Black Markets första album i den här serien är lysande.

Här finns LTJ Bukems remix av Jodecis »Feenin’«, en av förra årets mest makalösa omarbetningar. Bukem förvandlar soulballaden till en ambient trum-och-bas-fest med vackra pianoslingor och snuttar av Jodecis sexindränkta falsettröster. Här finns Roni Size redan klassiska »It’s a Jazz Thing« och Wax Doctors »Never As Good« som, tror jag, lånat en strof från Sade och dragit ner den i ett sobril-tempo.

Urvalet är smakfullt, även om de flesta låtarna redan har nästan ett år på nacken. Här finns inga spår av den dårjungle där någon bara vrålar ännu ett »booyaka! booyaka!« och bankar på grejer.

Det är med största säkerhet just »Total Science Volume One« som dundrar i stereon i de där jeeparna som sena kvällar pulserar upp och ner längs västra Londons gator och varenda lördagsnatt väcker barnfamiljer på Ladbroke Grove.

Andres Lokko

Filed under: Album #17, Andres Lokko, Betyg 07, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: