Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #19] Album: ASH – 1977

ASH

1977

Infectious/Border

1977 var året då punken slog igenom på bred front. »1977« var också titeln på B-sidan till Clash debutsingel »White Riot«, där de sjöng de i punksammanhang legendariska raderna »no Elvis, Beatles or The Rolling Stones«. Även om den nordirländska trion Ash inte valt titel till sitt debutalbum som en punkgest, utan för att »Stjärnornas Krig« kom ut det året, så är det i den andan jag hellre placerar in gruppen.

Ash rimmar med Clash, men riktigt i den divisionen befinner sig ännu inte det ungdomliga krutpaketet från Downpatrick i Ulster. Och musikaliskt har de mycket mer gemensamt med skotska pubrockarna Teenage Fanclub, bortsett från det svaga ekot av »White Riot« på »Kung Fu«, en hyllning till karatehjälten Jackie Chan, som i övrigt är en snyggt skissad Ramones-pastisch.

Det är pop och punk. Sida vid sida. Ash gör stundtals oantastlig popmusik med punkenergi. Just Teenage Fanclubs låtstyrka sicksackar sig som en röd tråd genom hela LP:n; topp fem-hiten »Goldfinger«, gudabenådade »Let It Flow«, till och med den Stooges-rockiga »I’d Give Anything« lämnar små Fanclub-spår efter sig. Och »Lost in You« är en kioskvältare. Som om de retuscherat Frank Sinatras gamla schlagerörhänge »Strangers in the Night« till modern, romantiskt färgad popmusik.

Det enda jag inte till fullo uppskattar på »1977« är när Ash låter sin gamla hårdrockådra svälla upp på ett par spår. Men som helhet får de betyget med beröm godkänt. När de på ljuvliga »Oh Yeah« sjunger »it was the start of the summer« plockar de inte direkt några punkattitydpoäng, men de vinner ändå mitt hjärta. Popmusik man blir glad av.

Terry Ericsson

Filed under: Album #19, Betyg 07, Terry Ericsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: