Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #17] Album: COCTEAU TWINS – Milk and Kisses

COCTEAU TWINS

Milk and Kisses

Fontana/PolyGram

Sedan skottarna Cocteau Twins gled upp som ett oformligt moln på den brittiska pophimlen i mitten av åttiotalet har fansen undrat vad sångerskan Liz Fraser egentligen sjunger om. Många av dem har tillbringat timmar med anteckningsblock framför stereon. För att till slut ge upp. Liz rör aldrig sina läppar tillräckligt mycket för att ge orden fasta konturer. Hon flyter runt i ett vokalt landskap där konsonanter är utrotningshotade.

I höstas gjorde en grupp japaner det hittills mest ambitiösa försöket att dechiffrera texterna. De barrikaderade sig med engelska ordböcker, fick hjälp av fans i andra delar av världen och presenterade sina resultat på Internet. Liz Fraser deltog i en diskussionsgrupp för nätets alla Cocteau-fans några månader senare och fick frågan vad hon tyckte om det japanska projektet. »Det skrämmer mig«, svarade hon.

Den som läser texterna förstår vad hon menar. Att se Frasers verser och refränger på papper ger ingen insikt i gruppens musik. Det ger en obehaglig känsla. Som om man öppnat en julklapp i smyg — men i stället för att stilla nyfikenheten bara sabbat spänningen.

Sången är ett instrument bland andra hos Cocteau Twins. Och även om texterna är tjusiga medvetandeströmmar saknar de betydelse. Liz Fraser kan sjunga vad som helst. Det skulle låta lika fängslande om hon reciterade kvitton från mataffären. Effekten på lyssnaren, trions förmåga att göra drömska ljudkalejdoskop av konventionell gitarrpop, är det enda viktiga.

På åtta album och en lång rad singlar har Liz Fraser, Robin Guthrie och Simon Raymonde visat vilka ljud som gömmer sig i gitarrförstärkarens mörkaste hörn. Trots att de varit sparsamma med syntar (de fångar hellre okända ljud med ett nät av seriekopplade effektpedaler) har de påverkat en hel generation långhåriga ambientproducenter. Sambandet mellan Cocteau Twins drömpop och improviserad techno gjordes extra tydligt av Future Sound Of London som för två år sedan bjöd Liz Fraser till studion. Eller av Mark Clifford från Seefeel som i höstas spetsade några gamla Cocteau Twins-favoriter med syntkomp på EP:n »Otherness«.

Bandet gav ut sin förra skiva »Four-Calendar Café« på Fontana efter att i mer än tio år ha varit synonyma med det klassiska indiebolaget 4AD och deras sömngångarsound. Det märktes i musiken som stadgades en smula, några textrader som gick att urskilja om paret Guthrie och Frasers dotter Lucy och »Bluebeard«, en kristallklar popmelodi.

På »Milk and Kisses«, gruppens nionde album, vrider Robin Guthrie studiorattarna tillbaka till 1990 och klassikern »Heaven Or Las Vegas«. Musiken silas genom högtalarna på ett märkligt sätt, som genom ett durkslag i Timothy Learys kök, och ljuden som först känns som vanliga popackord vänder efter några minuter ut och in på sig själva. Effekten är trollbindande. Man förstår varför trion anlitades för att skriva reklamfilmsmusik när den äckliga new age-läsken Fruitopia lanserades i fjol.

Bortsett från den ofokuserade »Tishbite« är »Milk and Kisses« en lika skön blandning av drömstoff och soffrock som gruppens tidigare skivor.

Twin Peaks-gitarrerna i »Serpentskirt«, det dragspelsliknande kompet i »Half-Gifts« och melodierna som vecklar ut sig likt färggranna solfjädrar i »Treasure Hiding« och »Seekers Who Are Lovers« kan arkiveras strax intill gamla storverk som »Love Easy Tears«, »Sugar Hiccup« och »Lorelei«. Sången kan inte arkiveras alls. I »Calfskin Smack«, när man för ett ögonblick tror sig veta vad Liz har på tungan, sköljs alla gissningar bort av ett skönt »Oooh… na-na-na-na«.

Fredrik Strage

Filed under: Album #17, Betyg 07, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: