Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #17] Album: BEASTIE BOYS – Le Son Hip du Monde Hop

BEASTIE BOYS

Le Son Hip du Monde Hop

Grand

Ett helt album med instrumentala jamsessions — som tidigare getts ut i Frankrike och också gått att beställa genom Beasties tidning Grand Royal — var förstås en finfin idé. Instrumentala grooves med bara beats, fet scratching, flöjter, Eric Bobos congas och Money Marks keyboards.

En del av spåren har tidigare legat på B-sidor av tolvor, några kommer från albumen och en del finns bara här. Men de låtar som är bekanta har spelats in i nya versioner. Med Adam Yauch på bas, Mike D på trummor och Adam Horowitz på gitarr. DJ Hurricane fick stanna hemma.

Så de funkar bara på så gott de kan, de vill ju så gärna att det ska svänga som vore de The Watts 103rd Street Band, The Meters eller någon av alla de bortglömda funkcombos från det tidiga sjuttiotalet, vars singlar de tapetserat väggarna med i Top Shelf, bandets egen skivaffär i Los Angeles.

När Beastie Boys lämnar sin patenterade hybrid av hardcore och stenhård hip hop med saftiga jazzsamplingar framstår de som tre smarta teoretiker vars drömmar gör sig bäst på papper.

»Le Son Hip du Monde Hop« låter mest som om Beastie Boys och deras vänner bejakat den sämsta sidan av Englands acid jazz, den där avarten som är välvilligt inställd till jazzfusion och egentligen bara vill jamma med Jamiroquai.

Andres Lokko

Filed under: Album #17, Andres Lokko, Betyg 03, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: