Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #16] Album: SVANTE THURESSON – Jag är hip, baby/jag är cool/ som en swimmingpool/jag är hip/jag är den hippa människan Svante »Hip-Man« Thuresson/jag är cool/cool som en barstol/jag är hip, baby/jag är cool/som en vintersol…

SVANTE THURESSON

Jag är hip, baby/jag är cool/ som en swimmingpool/jag är hip/jag är den hippa människan Svante »Hip-Man« Thuresson/jag är cool/cool som en barstol/jag är hip, baby/jag är cool/som en vintersol…

EMI

Tiden stod stilla varje morgon under jullovet 1973, när Beppe Wolgers sjöng »där är du, och här är jag…« i familjens nya brunfanerade färgteve. Det var det vackraste och viktigaste jag någonsin hört eller sett. Beppe var ingen vanlig barnprogramfarbror, han var skäggigare och generösare och slösaktigare med kärlek än alla Anitor och televinkar tillsammans.

När Beppe hade hand om jullovsprogrammet, var det tre timmar långt på julafton, och sedan två timmar varenda morgon fram till nyår. Alla hans efterföljare under resten av sjuttiotalet, typ Jan Bergqvist 1974, orkade bara med två timmar på julafton och därefter en ynka timme om dagen.

Beppe gav oss allt, av hela sig. Han skapade Busan och Hungran och Sigrid och »Dunderklumpen«.

Man säger att vuxna inte förstår sig på barn, men barn förstår sig inte heller på vuxna. Beppe hade inte alltid varit klädd i nattsärk och velat få alla dockorna att sova. Det fanns en tid innan min, då han varit snajdigt kostymklädd och hållit vuxna vakna på nattklubbar.

Liksom Beppe introducerade »Scooby Doo« för en svensk publik på sjuttiotalet, introducerade han sextiotalets hippaste vokaljazz på svenska.

Som nioåring visste jag inget om Beppe som ung, svängig Vasastanhipster; som makalös feature-journalist med en penna av Pär Rådström-klass; som stilbildare inom sextiotalets nöjesstockholm. Det dröjde tills jag var nitton innan jag upptäckte hans popkulturella gärning, på några gamla LP-skivor med Gals And Pals.

Svante Thuresson var en av sångarna i denna svängiga svenska version av Swingle Singers, och för en av deras krogshower i mitten av sextiotalet skrev Carl-Axel Dominique en hårt poppig bopgroove som Beppe textsatte för Svantes räkning.

Ur den låten, som kaxigt kallas »Svante Thuresson« i nyinspelningen här, har den extremlånga CD-titeln hämtats.

I samma sång finns också ett par otroligt kalla snackpartier, där Svante säger saker som »…du kanske undrar vad som menas me hip? Hip? De e å behärska hela den här corny världen, fattaru de? Exempel, va — ja går in i en bilaffär och frågar snubben, va e de där för en bil, ja, de e Rolls Royce, åkej, Rolls Royce, ja tar två stycken, du, slå in kärrerna, fint och prydligt va, å skicka dom till Svante HipMan Thuresson, poste restante Oskarshamn… de, baby, de e en hip grej…«

När jag lyssnar på plattan första gången funderar jag länge över hur Svante kan göra den här sången — skriven av en ung jazzmod för en annan ung jazzmod, för trettio år sedan — igen. Är inte detta patetiskt? Är inte detta som en prydligare Kenta eller Stoffe, tjugo år off i tiden?

Jo. Men nej. Det borde inte funka, men gör det ändå. Delvis för att det just funkar — som i funky. Pål Svenre leder den unga svenska grooveeliten i en sanslös intensiv session, där vartenda arrangemang vadar i här-och-nu-känsla, snarare än den förväntade nostalgin.

Jag gillade Svantes stora comebackalbum »En man«, men detta är något helt annat. Detta är världsklass. Detta är ett unikt dagsdaterat dokument över det tidlösa och universella i den finaste svenska underhållningsepoken.

Årets julklapp.

Kjell Häglund

Filed under: Album #16, Betyg 08, Kjell Häglund, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: