Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #16] Album: SQUEEZE – Ridiculous

SQUEEZE

Ridiculous

A&M/PolyGram

Glenn Tilbrook och Chris Difford har i snart två decennier fått leva med epitetet »punkerans Lennon/McCartney«. Och visst: paret bakom Squeeze förstod att även den enklaste treackordsrock kan behöva sådant som slagkraftiga refränger, levande texter och klämmiga melodier. Oavsett hur högt tempot ska vara.

Och visst: de fick också ihop en grabbnäve oerhört fräcka, framfusiga poplåtar (som »Cool For Cats« och »Up the Junction«).

Men det var då, det. Nya »Ridiculous« låter ungefär som Squeeze har gjort under de senaste tio åren: som någon sorts oklart nutidsorienterad version av gamla goda Squeeze, men där själva maskineriet inte riktigt hänger med längre. »Electric Trains«, »This Summer« (första singeln) och de andra tolv spåren på denna CD ger en stark känsla av utanförskap och tomma gester.

Tidigare visste Difford/Tilbrook både hur en bra poplåt ska se ut och hur man får ihop den utan att fråga någon annan. I dag verkar de ha oerhört svårt att få till det där lilla extra, med undantag för den tunga balladen »I Want You«. Det som en gång verkade så löjligt enkelt har blivit besvärligt, vilket gör musiken på »Ridiculous« lättglömd och ointressant.

Micke Widell

Filed under: Album #16, Betyg 04, Micke Widell, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: