Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #16] Album: DAN ZANES – Cool Down Time

DAN ZANES

Cool Down Time

Private/BMG

Tänk er en tanig, småfinnig 14-åring, i det ostadiga, men oundvikliga steget mellan pojke och yngling, mellan mammas gosse och tjejernas favorit. Allt växer för snabbt och i fel takt; armarna räcker till knäna, fötterna är snart 44-or och det finns kroppsdelar som alltid går emot blomvaser och liknande.

Det är kantigt och lite klumpigt. Men samtidigt så levande och vitalt. Och omöjligt att inte älska.

Ungefär så låter Mitchell Frooms produktion av förre Del Fuegos-ledaren Dan Zanes första — och mycket lovande — soloalbum »Cool Down Time«.

Här är hela tiden något som sticker ut, viker av eller slår emot när man minst anar det, som bubbelgumorgeln i boppande »All Time Girl«, eller grizzlygitarren i kombination med sjusovarsången på »Rough Spot«, eller tremoloorgien i avslutande »Treasures of Love«, eller den nästan skamligt plankade Mose Allison-sången i coola »If You Love«.

Precis som med Frooms produktion av Ron Sexsmiths lysande debutalbum finns här hela tiden något nytt att fästa sin uppmärksamhet på. Men nyfikenheten och upptäckarglädjen blir aldrig ett självändamål. I botten finns hela tiden Zanes övertygande låtar, hans konsekvent närvarande röst och ständigt elektriska gitarr.

Del Fuegos hade sina stunder, speciellt i början av karriären, men egentligen går inget av deras album upp mot »Cool Down Time«, som är ett måste för att alla som gillar tidlös rock, med inslag av både vitt och svart.

Micke Widell

Filed under: Album #16, Betyg 08, Micke Widell, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: