Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #16] Album: SON VOLT – Trace

SON VOLT

Trace

Elektra/Warner

Uncle Tupelo var ett av de mest orättvist förbisedda banden under första halvan av nittiotalet. Fyra suveräna album, det sista för ett multinationellt skivbolag, men väldigt lite rassel i kassaapparaterna. Mest var det ett idogt, själsdödande turnerande, med några lysande spelningar även i vår del av världen. En och annan positiv recension fick man, men inte mycket mer.

Så gick det också som det gick. Efter »Anodyne« splittrades gruppen i ett moln av dåliga vibrationer och välslipade knivar mellan ryggbladen.

Men vem gråter, nu har vi ju i stället ur spillrorna kunnat sortera fram två ytterst lovande grupper. Jeff Tweedy har bildat Wilco, som blandat ner lite Creedence Clearwater Revival i den ursprungliga mixen av honky tonkpunk och vindpinad ökencountry. Och kommit ut på andra sidan med en musik som är lite lättsammare och mer melodiös än den han gjorde i Uncle Tupelo. Debuten »A.M.« rekommenderas varmt.

Jay Farrar, som ju också var den av de två med mest framträdande roll i ursprungsgruppen, har mer tagit fasta på Tupelos jordiga melankoli. Han sjunger sina klagande sånger med en röst som viner som vinden över slätterna i västra Texas. Som sångare har han en Gram Parsons fulla närvaro, maximal trovärdighet och en kärv känslighet som verkar nedärvd från någon musikalisk släkting med rötterna i trettiotalets hillbillytradition. Hans låtar äter sig in i medvetandet som riktigt bra Neil Young-låtar brukar göra. Melodi, djup känsla och fysisk styrka i perfekt kombination.

Lennart Persson

Filed under: Album #16, Betyg 07, Lennart Persson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: