Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #16] Album: RODRIGUEZ – Proud Heart

RODRIGUEZ

Proud Heart

Continental Song City/MNW ILR

För mig är han en helt ny bekantskap, men hemma i Texas hör David Rodriguez till de verkligt stora. Han har vid tre tillfällen — 1992, 1993 och 1995 — utsetts till delstatens främste manlige låtskrivare av Austin’s Music City Poll och kan tydligen räkna jättar som Townes Van Zandt, Lyle Lovett, Nanci Griffith, Lucinda Williams, Jerry Jeff Walker och dragspelskungen Johnny Degollado till både vän- och fankretsen.

Av »Proud Heart« — den mexikanskättade gentlemannens femte album — att döma är uppståndelsen emellertid lite överdriven. Några sånger är onekligen väldigt bra. Till exempel »Michoacan«, ett saktmodigt skilsmässodrama med vacker, spröd melodi och textrader som »She gave me her best years/They left us with a blue-eyed son«. En annan pärla är hembygdshyllningen »The Other Texas«. Mycket sentimental, men också besjälad. Den säger mycket om varför Townes Van Zandt engagerat sig. Rodriguez sjunger rätt fint också, som en präriens Lou Reed, med mörk, lätt skrovlig och varm stämma. Tillika kan man höra att han har ett brett formmässigt omfång; han rör sig ledigt och elegant mellan en rad stilarter. Grundsegmentet i »Proud Heart« är visserligen sparsmakad, lätt countrytryfferad folkpop, men med jämna mellanrum släpper texanen in små ljusstrimmor av texmex, blues, latino och R&B. Det är inte alls oangenämt.

Samtidigt rymmer skivan en hel del smörja. Framför allt »Chitarrista Cieco«, ett liderligt, smetigt dumpekoral av den sort man förväntar sig att hitta på Julio Iglesias-album. Även »Sheffield Hotel« stinker. Den börjar lovande men kvävs snabbt i Leonard Cohens pomada. Och »Beautiful Ruiter« låter faktiskt som en sämre Traste Lindéns Kvintett-vals.

Dessutom är kompet påfallande blekt, kanske beroende på att plattan spelats in i Amsterdam, med lokala musiker. Den holländska countryeliten har aldrig rosat marknaden…

Per Bjurman

Filed under: Album #16, Betyg 05, Per Bjurman, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: