Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #16] Album: MOLOKO – Do You Like My Tight Sweater?

MOLOKO

Do You Like My Tight Sweater?

Echo/MCA

Producenten Mark Brydon och den irländska sångerskan Roisin Murphy, tillsammans duon Moloko från Sheffield, vet hur man spelar på rätt strängar hos musikjournalister. De öser jungle, rock, techno, dub, jazz och knasiga samplingar i en stor gryta, utan några som helst ambitioner att röra ihop en fungerande helhet, säger att deras musik »inte kan beskrivas eftersom den är så personlig« och efter några månader kan deras skivbolag binda en bibel av alla pressklipp där duon kallas »surrealistisk«.

I intervjuer berättar de om sitt smarta gruppnamn (Moloko är det ryska slangordet för »mjölk« i »Clockwork Orange«) och vips framstår de som klyftiga. De har ju trots allt Anthony Burgess i bokhyllan. Sedan lusläser de intervjuer med rapduon Earthling och bestämmer sig för att också nämna Luke Rhineharts roman »Tärningsspelaren« som en viktig inspirationskälla. Full stilpoäng även där. Som grädden på moset skriver de lite förvirrade texter — »de handlar om allt möjligt, vi vill inte att de ska kunna kategoriseras« — och ger sin första EP den stendumma titeln »Where Is the What If the What Is in Why?«.

Kort sagt är Moloko opportunister ut i fingerspetsarna. De låter som en grotesk parodi på alla grupper som byggt karriärer på vinylknastriga beats, slö rap och glänsande soulharmonier sedan Massive Attacks »Blue Lines«. För genren trip hop har de lika stor relevans som Vanilla Ice för amerikansk ghettokultur.

Roisin Murphys gnälliga röst — föreställ dig att Cypress Hills nasalrappare B-Real skulle få bronkit och bestämma sig för att sjunga jazzstandards — är så jobbig att den drar ett löjets skimmer även över Portisheads vokalissa Beth Gibbons. Och musiken, denna slarvigt vävda trasmatta, går i småbitar så fort man tar ett danssteg på den.

Fredrik Strage

Filed under: Album #16, Betyg 02, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: