Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #16] Album: DAVE ANGEL – Tales of the Unexpected

DAVE ANGEL

Tales of the Unexpected

Blunted Vinyl/PolyGram

Dave Angel inledde sin karriär 1989 — efter att just ha avtjänat ett fängelsestraff för haschinnehav — med en hyfsad dansversion av Eurythmics »Sweet Dreams«. Sedan dess har han blivit en av de mest hyllade figurerna inom den mer sofistikerade, Detroit-influerade transtechnon.

Han är son till en jazzmusiker och fick uppdrag som studiotrummis redan vid fjorton års ålder. Han växte upp i norra London med Miles Davis och Charlie Parker blåsande i öronen, och menar själv att technon nu har axlat manteln som »den nya jazzen«.

Och visst, i Angels musik finns en hel del atmosfärer och tongångar som skulle kunna beskrivas som jazziga. Men lika ofta är hans rena, välproducerade rytmer och slingor så stela, monotona och tråkiga att ungdomens förebilder skulle ha jämrat sig vid minsta antydan till jämförelse eller jazzanspelning.

Det finns sköna saker på »Tales of the Unexpected«: inledande »Arabfan Nights« har en komplex, svängig rytm, varma stråkar och ett snyggt klingande metalljudsackompanjemang; som en deluxeversion av (numera upplösta) Black Dog skulle kunna låta. Även »Rudiments« är lyckad med sin kombination av tillbakalutade hi hat-rytmer och bombastiska orkesterhits, liksom ett par andra spår.

Som helhet, däremot, är detta album svårt att stå ut med. Utgångspunkten är ofta en ganska hård techno, men i slutändan — efter Angels polerade produktion — blir effekten tom, neutral och menlös. Och vad titelns »unexpected« ska stå för är en gåta.

Sebastian Stebe

Filed under: Album #16, Betyg 05, Sebastian Stebe, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: