Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #12] Album: GAS – 0095

GAS

0095

Emit/import

Detta är det mest science fiction-tekniska albumet hittills i den annars så varmblodiga Emit-serien med elektronisk lyssningsmusik. Med enmansprojektet Gas (mannen heter Mat P. Jarvis) överges det organiska ljud som karakteriserat de tidigare utgåvorna. I stället får vi här musik som tycks befinna sig på mikroskopisk nivå: det är det mjuka ljudet av molekylära motorer sjungandes lovsånger över tomma, vidsträckta rymder… eller, ja, något åt det hållet.

På spår som »Experiments on Live Electricity«, »Mathematics and Electronics« och »Discovery« glider tjocka, analoga syntslingor fram mellan noterna på ett sätt som ofelbart framkallar kittlingar längs ryggraden. Och låt er inte luras av de stela, matematiska titlarna — det här är musik som fullständigt vibrerar av känslighet. Ljuden är strömlinjeformade men samtidigt böjliga åt alla tänkbara håll. Produktionen är lika glänsande klar som på de övriga Emit-albumen.

Stämningsmässigt finns det en del likheter med Tangerine Dreams mest strålande stunder. Det går också att dra paralleller till tysken Oliver Liebs lite bortglömda »Constellation«, utgiven i en annan god samlarserie: Recycle Or Die. Skivorna har inte bara liknande ljudbilder, de skapar också liknande associationer till en tid då framtiden fortfarande framstod som fantastisk och exalterande. Då syntar fortfarande var analoga och rymden den självklara vägen ut.

Sebastian Stebe

Filed under: Album #12, Betyg 07, Sebastian Stebe, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: