Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #12] Album: BOMB THE BASS – Clear

BOMB THE BASS

Clear

Stoned Heights/PolyGram

Vissa begrepp försvinner spårlöst ur dansmusikens ordbok. För sju år sedan talade man om »kollageplattor«, skivor hopsatta av diskjockeys som snodde syrade samplingar från allt som rörde sig. M/A/R/R/S, S-Express och Bomb The Bass var de stora kollagemakarna. De blev också de första DJ:s som erövrade topplistorna.

Kollageestetiken är i dag lugnare och mer sofistikerad. Det framgår tydligt när Bomb The Bass släpper sitt första album på tre år och klipper ut bitar av soul, dub, hip hop och Burroughs-prosa som sedan klistras på dörren till en skum nattklubb. Det känns aldrig som pytt-i-panna. Kollaget är homogent, mångfasetterat och svängigt på en och samma gång.

Tim Simenon var bara 19 år när han under namnet Bomb The Bass fick sin första hit »Beat Dis«. Sju år senare är han en fingerfärdig ljudarkitekt som lugnat ner sin experimentlusta men besitter en grooveintuition som inte är av denna värld. På hans meritlista finns bland annat produktion av klassikerna »Buffalo Stance« med Neneh Cherry och »Killer« med Adamski.

»Clear« inleds med rapparen Justin Warfield i brusigt brutalfunkiga »Bugpowder Dust« och avslutas med Sinéad O’Connor i storslaget sköna »Empire«. Mellan dessa ytterligheter hinner Tim Simenon bjuda in artister som sammetslene soulmannen Carlton, poeten Benjamin Zephaniah, On-U Sound-vokalisten Bim Sherman, Jah Wobble och författaren Will Self. Den senare läser knarkig poesi genom en telefonlinje över Atlanten och ger Simenon den tuffa image han så väl behöver sedan han i fjol producerade tre spår på Naomi Campbells album.

Annars låter det som om Tim Simenons Burroughs-pocketar är sönderlästa och hans tuber med Bristol-dimma uppsniffade.

En bra skiva, med andra ord.

Fredrik Strage

Filed under: Album #12, Betyg 07, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: