Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #11] Album: THE THE – Hanky Panky

THE THE

Hanky Panky

Epic/Sony

Matt Johnson är en finurlig herre. Han har en befriande lekfull och chosefri inställning till popmusikens betingelser, och på nya albumet är han verkligen i storform. Även om han inte har skrivit en enda ton själv. På »Hanky Panky« står Hank Williams för låtarna.

Denne mytomspunne countrylegend, som bokstavligen söp ihjäl sig en nyårsafton blott 29 år gammal, tillhör den där kategorin låtskrivare vars material har malts sönder och samman i hundratals, tusentals, tiotusentals olika versioner. I de flesta fall blir resultatet tämligen mediokert. Att behärska dessa i grunden ganska okomplicerade låtar tycks vara snårigt.

Och visst: det är en svår konst att göra covers. Det gäller att finna själva ursprungsnerven i låten och samtidigt skapa något nytt och eget. Vissa fegisar tycks ha använt en kopiator till mixerbord, medan andra mer omdömeslösa människor spolar ut babyn med badvattnet.

Matt Johnson däremot lyckas alldeles förträffligt med att använda Williams låtar — både tårögda ballader och honk tonk-stomp med vild whiskyblick — som bas för hans eget moderna rocksound, med både styggt fuzzade gitarrer och en och annan fullmatad maskin.

I ena ögonblicket blir han öm och kärlekskrank, som i vackra »Six More Miles«, med utsökt orgelspel och själfull sång, för att nästa stund vända ut och in på musiken; stycka upp den i dess beståndsdelar och sedan lappa ihop allt efter eget huvud.

Inledningslåten »Honky Tonkin’« är ett sådant exempel, med fräck pseudopsykedelisk inramning. Även den lätt neurotiska versionen av »Your Cheatin’ Heart« hör till denna kategori, men även avslutande relationsdramat »I Can’t Escape From You«.

En smart och skicklig, men samtidigt också sinnlig och temperamentsfull uppvisning.

Micke Widell

Filed under: Album #11, Betyg 08, Micke Widell, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: