Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #11] Album: SABRES OF PARADISE – Haunted Dancehall

SABRES OF PARADISE

Haunted Dancehall

Warp/Border

Det fanns liknande tendenser på Sabres Of Paradise debutalbum »Sabresonic«, men den här gången har det blivit ett överhängande problem: superproducenten Andy Weatherall och hans Sabre-mates Kooner och Bums är alldeles för mycket producenter/mixare och alldeles för lite uttrycksfulla musikskapare för att klara sig igenom ett helt album med egna låtar.

Medan »Sabresonic« framstod som en återhållen men oerhört välritad och spännande sketch inför någonting mycket större, låter stora delar av »Haunted Dancehall« som ett remixalbum med dubtechnoversioner av låtar som aldrig skrivits. Väldesignade skelett utan vare sig innehåll eller sväng. Och luftslott är alltid luftslott, även om de är konstruerade av begåvade byggmästare, med precis rätt sorts luft.

Självklart är fortfarande »Wilmot«, med sitt oantastliga reggaedriv och sin lekfullt muskelkittlande blåsslinga, en av 1994 års bästa singlar. »Theme« — som finns med på soundtracket till »Shopping« — är fortfarande utmärkt med sina svala jazzinslag och sitt lummiga, smattrande groove. Utmärkta är även den Kraftwerk-rytmiska, nedstämt melodiösa »Ballad of Nicky McGuire« och den coola »Tow Truck«, med tjutande sirener och enkel rock’n’roll-gitarr.

Men som sagt: till stora delar består »Haunted Dancehall« av ihåliga skal — oinspirerad ickemusik som gränsar till det oförskämda. Och då är Sabres Of Paradise inte längre ett sprakande inslag i en av de senaste brittiska poprörelserna, utan en trög och tröttsam mixerbordsdemonstration.

Sebastian Stebe

Filed under: Album #11, Betyg 05, Sebastian Stebe, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: