Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #11] Album: MICKEY JUPP – You Say Rock

MICKEY JUPP

You Say Rock

Gazell/Warner

»Pilsnerrock« är nog det fulaste ord musikbranschen har spottat ur sig.

Och skulle någon använda ordet som en etikett på Mickey Jupps musik vore det dessutom en grov förolämpning.

Jupp må ha passerat 50-årsstrecket, han må skriva simpla låtar med simpla texter om sprit och kärlek, hans kvinnosyn må vara endimensionell och hans musikaliska visioner må ha hakat upp sig nånstans kring 1962, cirka Booker T & The MG’s »Green Onions«. Chuck Berry och Fats Domino är säkert fortfarande hans främsta förebilder.

Men han gör inte pilsnerrock.

Mickey Jupp gör lysande popmusik. Lite daterad, för att inte säga fruktansvärt otidsenlig, men lätt älskad om man själv känner sig lite musikaliskt efterbliven.

Han skriver självlysande små melodier, låtar med början och slut och ett litet solo i mitten och en tår eller ett gapflabb på slutet. Variationer på ett slitet tema, men ett hantverk så skickligt och fingertoppskänsligt att jag lägger mig direkt. Här är till och med ett par riktigt snygga ballader, av ett slag som ingen skriver längre. Han sjunger som en gud, oavsett hur banalt materialet än må vara. Inte nödvändigt så att han vänder ut och in på sin själ, men så att man tror på honom och så att de enkla texterna lyfter.

Vad kan man mer säga om musik med så uppenbar brist på intellektuella ambitioner och musikaliska pretentioner? Den här plattan är inspelad i Sverige med svenska musiker. Det är ytterligt kompetent, men aningen anonymt, både spelat och mixat. Å andra sidan slipper vi de plastsyntiga lågbudgetproduktioner som dragit ner en del av hans andra plattor, här är det åtminstone »riktiga« instrument som gäller. Stråkar, blåsare, det hela. Att någon i detta land satsat så mycket pengar på en Jupp-produktion kan ju inte annat än göra en stolt över att vara svensk…

Helt klart bästa Juppen sedan 1985 års mästerverk, »Long Distance Romancer«.

Lennart Persson

Filed under: Album #11, Betyg 07, Lennart Persson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: