Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #11] Album: METHOD MAN – Tical

METHOD MAN

Tical

Def Jam/PolyGram

The Wu-Tang Clans 36 Chambers-studio på Staten Island i New York börjar alltmer ta formen av en helt egen förgrening av rapmusiken.

Det började med att klanens överhuvud, The Genius, för fyra-fem år sedan släppte några singlar — bland annat R&B-rappen »Come Do Me« — och ett album för Cold Chillin’ som ingen var intresserad av. Just då.

I dag är han en del i det kollektiv som kallas The Wu-Tang Clan där det femtonåriga underbarnet Shyheim, gruppen Gravediggaz, 01′ Dirty Bastard, Prince »The Rza« Rakeem och, framför allt, Method Man ingår. De medverkar givetvis alla på Klanens egna skivor men samtliga har dessutom solokontrakt med olika bolag.

Method Man, som nyligen gästat på Shaquille O’Neals andra album och tidigare i höstas gjorde en briljant duett med The Notorious B.I. G. på dennes album »Ready to Die«, har hamnat på Def Jam. Och inte sedan Def Jams barndom har etiketten — som på nästan egen hand gjorde rapmusiken till en världsangelägenhet med Public Enemy, L.L. Cool J och Beastie Boys — haft en lika hög profil och respekt som den skaffat sig de senaste månaderna. Tack vare Public Enemys »Give It Up«, Erick Sermon, Redman och Method Man har Def Jam än en gång ett av rappens främsta artiststall.

Och frågan är om inte Method Man för ögonblicket är den främsta av dem alla. Rakeem har slängt hip hopens regelbok i första bästa soptunna och regisserar en science fiction-tripp genom New Yorks bakgator med en kedjerökande Method Man som reseledare.

Tack vare Rakeem landar »Tical« musikaliskt någonstans mellan Wu-Tangs gatuminimalism och Gravediggaz lätt överdrivna »horrorcore«.

Och Method Man levererar sina texter med en så manisk övertygelse att det softa flyt som dominerar rappen i LA:s South Central framstår som rena barbershopen.

»Tical« är för övrigt — likt »chronic« — ännu ett slanguttryck för gräs.

Andres Lokko

Filed under: Album #11, Andres Lokko, Betyg 08, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: