Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #11] Album: METALHEADS – Timeless

METALHEADS

Timeless

Metalheads/import

Jungle växer för var dag i England. Följaktligen splittras scenen i olika delar, beroende på vilken stil av breakbeats man gillar. Fortfarande är musikens absoluta centrum i London. Men generellt sett kan man se staden alltmer tudelad. I västra London vill man vara lite spejsad och gärna blanda breakbeats med ambienta atmosfärer och experimentera med riktiga instrument. Här hittar man till exempel 4 Hero och Metalheads. I East End är det »straight down jungle« med mycket ragga, allt snabbare beats och gärna lite gangsterattityd. Kolla till exempel samlingen »Fever in the Jungle«.

Båda lägren är värda att hålla ögonen på, men det är människorna i väst som är piggast på att göra album. Metalheads är egentligen bara en person, Goldie.

Goldie är något av en legend. Det var han som gjorde jungle mörk och farlig, och introducerade den stil som kallas »darkside«. Det var han som uppfann »timestretching«, något som hörs på var och varannan breakbeatskiva nu för tiden. Så lyder myten. Andra hävdar att han är en bluff och snodde allt från Rebel MC och Ragga Twins.

»Timeless« är knappast tidlös, men glider smidigt genom olika typer av breakbeats. Goldie gillar att slå junglepuritanerna på fingrarna genom att då och då närma sig ett mer kommersiellt sound och det märks till exempel i singelspåret »Inner City Life«. Men ofta svävar han ut i drömska funderingar medan de smattrande trummorna mullrar av förtjusning. Trots sin lätt dimmiga framtoning har Metalheads sylvassa armbågar.

Ambient, jungle, ragga, techno. Allt i en enda röra. I ett jäkla tempo. Men det är så det låter långt nere i underjorden.

Väl värt ett besök.

Christian Bartholdsson

Filed under: Album #11, Betyg 08, Christian Bartholdsson, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: