Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #11] Album: DIVERSE ARTISTER – Hit the Hay

DIVERSE ARTISTER

Hit the Hay

Sound Asleep/import

Hotet om importstopp på skivor kommer säkert som ett slag under bältet på alla som insett att det är på amerikanska småbolag man hittar den bästa popmusiken.

Här dyker ständigt upp nya grupper vars största kick i livet är att konstruera varianter på, den där magiska treminuterspoplåten med mallen vers-refräng-vers-refräng-stick-refräng.

Problemet är bara att merparten av dem hamnar på små bolag, och med dagens dollarkurs blir det minst sagt dyrt att hålla koll på alla utgivningar.

En som uppenbarligen ändå har klarat det är Jerker Emanuelson från Vara i Västergötland. Han har åkt runt i USA och intervjuat grupper och artister för att sedan samla dem på denna CD.

Samlingen »Hit the Hay« bjuder på 22 låtar med nästan uteslutande okända artister. (De mest bekanta är det nya pophoppet Chris von Sneidern samt veteranerna Young Fresh Fellows.)

Merparten av grupperna har spelat in varsin låt, speciellt för detta projekt.

The Stonecutters, The Pickets, The Idea, Bob Reuter & Kamikaze Cowboy och Donovan’s Brain är just sådana namn som man vill ha i sin skivsamling. Det är skönt att veta att det spelas pop i hålor som Northampton, Whiting, Lansing och Bozeman.

Under drygt en timmes tid bjuds vi på just den där speciella pop som amerikaner behärskar så bra.

Här finns några riktiga godbitar: Som Jim Diamonds »Next Stop«, snabb, högeffektiv pop med dunderrefräng. Boys »Two Weeks Past«, lågmäld countryrock som stannat i det tidiga sjuttiotalet. Och inte minst Todd Walkers »Thrown Away«, den bästa, poppiga Creedence-låt ni inte hört, med en refräng så banal att den är oemotståndlig.

Hans Olofsson

Filed under: Album #11, Betyg 08, Hans Olofsson, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: