Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9] Album: WEDDING PRESENT – Watusi

WEDDING PRESENT

Watusi

Island/BMG

Nästan varje låt och skiva med Wedding Present är stöpta efter ett väl beprövat recept: ivrigt frenetiska gitarrer, hetsigt trumspel och enformigt pumpande bas. Och över Wedding Presents musik grymtar sångaren som en gammal gubbe som just blivit påmind om sin onda rygg.

Texterna är i de flesta fall — minst sagt — betryckta berättelser om gamla förhållanden; »Here’s the key/There’s the door/I don’t love you anymore«. Men det som på papperet blir minuspoler, har i min vardag blivit ett magnetiskt måste.

Redan 1987, då Wedding Presents första album »George Best« kom, fastnade jag för deras formel. Så enkelt; en karaktär byggd på Buzzcocks och tidiga Velvet Underground. Med David Gedge speciella sång blev det något helt eget.

Det har nu kommit en handfull album med kvartetten från Leeds. Alla skivor har inte varit lika fängslande som »George Best«, men de har fascinerat som företeelse.

Nya »Watusi« tar inte direkt några nya steg. Här finns i och för sig den Tindersticks-aktiga »Spangle« och deckardängan »Hot Pants«, men det övriga materialet är snittat i typisk Wedding Present-anda. Det mesta är finfint, jag lovar. Jag skulle kunna sträcka mig till att säga att »Watusi« är Wedding Presents mest fulländade album.

I samma stund gissar jag att det är deras sista. För vem bryr sig om Wedding Present 1994?

Jag hoppas jag har fel.

Marcus Törncrantz

Filed under: Album #09, Betyg 07, Marcus Törncrantz, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: