Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #11] Album: BRAND NUBIAN – Everything Is Everything

BRAND NUBIAN

Everything Is Everything

Elektra/Warner

Jag skulle dö av skräck om jag mötte Lord Jamar på en bakgata en mörk natt. Få ser så hotfulla ut. Lord Jamar förklarar sin grymma uppsyn med att han är närsynt och måste kisa för att se.

Brand Nubians tredje album är det mognaste hittills. »Everything Is Everything« har tillkommit i ett lugnare klimat än »In God We Trust« från 1992. Då var Lord Jamar, Sadat X och DJ Sincere tvungna att bevisa att de kunde klara sig utan Grand Puba som lämnat gruppen för en solokarriär. Och de lyckades.

På »Everything Is Everything« avhandlas ungefär samma teman som tidigare; det muslimska budskapet kvarstår, den av journalister hyllade, slipade samhällsskildringen finns kvar, liksom homofobin och den jobbiga kvinnosynen. Musiken är smart och kompetent i en effektfullt sparsmakad men funky stil.

Singeln »Word Is Bond« har redan gjort väsen av sig med sitt old school-gung och sitt snygga blåsarrangemang. Inget på »Everything Is Everything« överraskar, men en del berör. Brand Nubians musik har blivit äldre, lite lugnare och kanske lite lättare att sälja.

Maria Lindén

Filed under: Album #11, Betyg 06, Maria Lindén, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: