Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #11] Album: A POSITIVE LIFE – Synaesthetic

A POSITIVE LIFE

Synaesthetic

Beyond/import

»Synaesthesia« är ett psykiskt tillstånd då den mänskliga hjärnan inte längre skiljer de olika sinnena åt som den brukar, utan likväl kan uppfatta hur en lukt ser ut eller ett synintryck låter. Det är detta tillstånd — inte minst vanligt under påverkan av LSD — som A Positive Life försöker skildra med sin musik.

»If only Kesey’d had a microchip…«, spekuleras det, rätt fånigt, på innerkonvolutet. Men »Synaesthetic« visar sig vara en sinnesöppnare av makroskopiska mått. Varma, luddiga rytmer med vag dubkänsla bär upp strängar av acidmodulerade syntslingor, som hela tiden förökar sig medan de tyngdlöst forsar fram genom ljudbilden. Allt är varmt och nästan häpnadsväckande mjukt, men musiken är bara inledningsvis omfamnande, för att sedan tränga in djupt, djupt under ytan och utföra transcendental massage på både hjärna och nervsystem.

På Beyonds excellenta serie med ambient dub-samlingar stod APL för några av de mest hallucinogena bidragen. Allt här är lika bra, en del rentav ännu bättre. Och efter en högljudd genomlyssning framstår varenda icke-elektronisk livsform, till och med den i vanliga fall så imponerande giraffen, som banalt lågtstående.

»Synaesthetic« är — nyktert uttryckt — den mest sinnestänjande elektronik som pressats på skiva sedan Black Dogs »Bytes« och Moody Boyz »Product of the Environment«.

Sebastian Stebe

Filed under: Album #11, Betyg 08, Sebastian Stebe, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: