Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9] Album: SWING OUT SISTER – The Living Return

SWING OUT SISTER

The Living Return

Fontana/PolyGram

1986 var året då världen begåvades med popfunkjazzgrupper som Curiosity Killed The Cat, Wet Wet Wet, Johnny Hates Jazz och Hue & Cry. Ur samma mörka vatten dök Swing Out Sister upp. Deras främsta kännetecken var dels att de hade en trummis som varit med i Howard Devotos Magazine, dels att de hade en fulsnygg sångerska som vann skönhetstävlingar och sjöng så falskt på konserterna att nackhåren reste sig på samtliga närvarande. Men vad gjorde det? Det räckte långt med charm även på den tiden.

Nu är det 1994, sångerskan Corinne Drewery har tagit massor av sånglektioner och Swing Out Sister har slängt all pop över bord. Nu ska de vara cooooola och spela acid jazz. Hade det inte varit för deras förflutna hade de säkert omfamnats av den getskäggsbehängda jazzklanen med hull och hår.

Men nu ramlar Swing Out Sister, så att säga, mellan två stolar. Det är dessutom deras eget fel. Album nummer två, som kom 1989 och hette »Kaleidoscope World«, bestod av jättetrevlig Bacharach-pop som gjorde mig på gott humör. Nu får jag utstå amerikaniserad slow-swingbeat och tio minuter långa jazzsolon. Sorgligt.

Bara en gång hettar det till lite grand, nämligen i souljazzballaden »Making the Right Move«, som med sin sugande groove snuddar höjder dit få melodier letat sig fram. I övrigt är det för mycket narkosfunk och väldigt moget. Övermoget. Det finns redan hundratals skivor i den här genren som är mycket bättre.

Christian Bartholdsson

Filed under: Album #09, Betyg 04, Christian Bartholdsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: