Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9] Album: SUEDE – Dog Man Star

SUEDE

Dog Man Star

Nude/Sony

»I heard you call from the other side of the city, through a stereo sound« (»The 2 of Us«)

På »Dog Man Star« — uppföljaren till förra årets hysteriskt men rättvist hyllade debutalbum — ropar Suede ut känslor och stämningar på ett sätt som få andra av dagens brittiska popband lyckas, eller vågar, göra.

Grupper som Blur och Oasis — för att ta ett par exempel som just nu får knutar att brinna — skriver visserligen utmärkta popmelodier och trevliga texter. Men deras kvalitet ligger i förlängandet av pophistoriska traditioner snarare än i unika personliga uttryck. Varken Blur eller Oasis har framfört en enda ton eller textrad som inte någon annan med liknande förebilder skulle kunna ha presterat.

»Dog Man Star«, däremot, skulle inte kunna spelas in av någon annan grupp än just Suede.

Självklart finns det både musikaliska och textmässiga referenser tillbaka i tiden — framför allt till Bowies sjuttiotal och Scott Walkers sextiotal. Men det finns också ett samspel mellan Brett Andersons sång och texter, och Bernard Butlers gitarrer och slingor, som i sitt färdiga skick vida överstiger summan av delarna. Och som inte kan återföras till någonting annat.

Det är förstås oundvikligt att jämföra detta ovanligt »svåra« andra album med debuten så det är lika bra att vi får det avklarat: »Dog Man Star« är bättre. Klart bättre. Bernards låtstrukturer är inte lika direkta, men vidare, djupare och i längden mycket mer hållbara. Och de ögonblick av poetisk stjärnglans som stundtals lyste upp Bretts texter på debuten är fler och tätare.

Vartenda spår innehåller dessutom en touch av pur magi som under ett par partier lyfter musiken ytterligare några meter upp i luften. Inledande »Introducing the Band« — som bärs fram av en metallisk röstloop — tränger in under huden med den ryggmärgskittlande koruseffekten på orden »the band«. I »Heroine« uppstår en märklig effekt då textraden »I’m aching, to meet my heroine« i slutet ersätts av »I’m eighteen, when I meet my heroine«. I »Daddy’s Speeding«, som beskriver en bilolycka, sjunger Brett, med fasad röst, om en pappa, sovande vid ratten, med »dreams of gasoline«.

»The Wild One’s« och »Still Life« innehåller stora, vackra och våghalsiga gester. Båda inleds också med fantastiska textrader. Den förra: »There’s a song playing on the radio, sky high in the airwaves, on the morning show«, med djup walkersk stämma. Den senare: »This still life, is all I ever do«. En rad som senare i sången skjuter upp i himlen när den efter två uppbyggande instrumentala takter, med stråkar och blås, flyttas upp en oktav på tonskalan.

Texterna på »Dog Man Star« innehåller samma frustration, ambivalens och längtan efter varm och nära kommunikation människor emellan som texterna på debuten. Här finns också en brinnande cynism, som når sin högsta punkt i »New Generation«. Titeln syftar på den klubbgeneration som använder droger som ett självklart inslag i sina relationer till andra människor. »She and I we soon discovered, we take the pills to find each other«, sjunger Brett — och det är mer berörande i verkligheten än det ser ut på papperet.

Allra bäst är ändå »The 2 of Us«. Om ensamheten, kärleken, människors svårighet att nå fram till varandra, den cyniska synen på samhällets värderingar, popmusikens förmåga att förmedla och förändra. Kanske sammanfattar den bättre än allt annat det som — till alldeles nyligen — var Suede. Och kanske är refrängen ett nötskal:

»I’m lying in my bed, watching my mistakes, I listen to the band, they say: it could be the two of us…«

Sebastian Stebe

Filed under: Album #09, Betyg 08, Sebastian Stebe, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: