Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9] Album: R.E.M. – Monster

R.E.M.

Monster

Warner Bros/Warner

»I want to be Iggy Pop«, sjunger Michael Stipe på »I Took Your Name« från R.E.M:s nya album »Monster«.

Han verkar mena det.

»Monster« är utan tvekan det närmaste som detta ständigt sökande Georgiaband har kommit punk, garage, grunge och allt annat osorterat larm. En fyrverkeripjäs med både knalleffekt och vackra nyårsfärger.

Trots att R.E.M. har en del volymglad rock bakom sig — främst då på albumen »Document« och »Life’s Rich Pageant« — är detta något helt nytt, och det är nog en och annan fantast som rycker till förskräckt när Stipe hugger tag i tröjärmen, pekar på radion och undrar »What’s the Frequency, Kenneth?«.

Den låten — förstasingel och passande öppningsspår på »Monster« — bestämmer tonläget för nära nog hela plattan; med rak, okonstlad rock på dagordningen. Det är stökigt, slamrigt och mycket tilltalande.

Det kan tyckas vara ett lite väl hastigt byte av riktning efter de senaste plattornas mer atmosfäriska, stämingsskapande arrangemang. Men ändå inte: precis som tidigare följer gruppen — och ständige producenten Scott Litt — en högst personlig och konsekvent utveckling, till synes helt omedveten om trendbyten och stilar.

Med »Murmur« som tidig hörnsten har gruppen lagt kloss för kloss på sitt stora musikbygge. På senare tid har de mest hållit sig i salongerna. Nu är det dags att röja i källaren och garaget. Men själva fastigheten är densamma.

Det är kul att de vågar och att de inte gör några eftergifter bara för att populariteten har skjutit i höjden. Den sortens mod betalar sig.

»Monster« är enkel och slagkraftig; arrangemangen styrker verkligen R.E.M:s storhet som riktigt band. Här finns den där sortens slarviga säkerhet — eller säkra slarv, om ni så vill — som få artister har men som många tror sig behärska. I låtar som »Star 69« och »Bang and Blame« hör man tydligt vilket ohyggligt tajt kompband det här är. Just »Star 69«, med sina vilt vevande gitarrer, effektiva refränger och inneboende känsla av att vara en förstatagning, kan bli en av de kommande scenfavoriterna.

Trots den medvetna enkelheten finns här många detaljer som visar att gruppen gärna arbetar med små, effektfulla stilbrott och förskjutningar. Det finns flera olika intressanta färgklickar på paletten, som gospelorgeln på »Tongue« eller den fasförskjutna sången på »King of Comedy«. »Let Me In« byggs nästan uteslutande upp av Peter Bucks yxiga gitarriff och Stipes klagande sång. I bakgrunden tassar en tamburin och en orgel.

Just Buck har fått en framskjuten plats på skivan. Det är som om han vunnit första pris i en tävling: »plocka med dig vad du orkar bära från din lokala instrumentaffär«. Han går lös med allt: svajig tremolo i sexigt gungande »Crush With Eyeliner«, styggt huggande ackord på singeln, fritt psykedeliskt fallande slingor i »You« och en ren härdsmälta i »Circus Envy«.

Till och med i den bedårande vackra, effektfullt sparsamma »Tongue« — albumets obestridliga höjdpunkt — kommer hans gitarr insurrande som ett ilsket bi mitt i låten. »Tongue« är inte det enda spåret då bandet går bortom det rent larmiga och ersätter allt stoj med en mer loj attityd. »Strange Currencies« är exempelvis en variation på »Everybody Hurts« — en rak och okonstlad kärleksballad, som i fel händer hade kunnat bli Absolut Smörja. Här är stilkänslan oklanderlig.

Det finns något instinktivt som drar en till »Monster«; en sorts märklig kombination av igenkännande och möjligheten att bli överraskad. Även om själva klangbotten är traditionell är själva uttrycket på »Monster« ytterst remarkabelt.

Micke Widell

Filed under: Album #09, Betyg 08, Micke Widell, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: