Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9] Album: DIVERSE ARTISTER – Junior Boy’s Own Collection

DIVERSE ARTISTER

Junior Boy’s Own Collection

Junior Boy’s Own/import

Junior Boy’s Own startade för fem-sex år sedan som en lekstuga med eget skivbolag och ett litet internt fanzine under ett och samma tak. I lekstugan satt Andrew Weatherall, Terry Farley och Pete Heller. Då hette de bara Boy’s Own och i sin tidning häcklade de den brittiska klubbelitens seriositet.

Ett stort skivbolag, London, började distribuera deras skivor, Weatherall lämnade Boy’s Own för Sabres Of Paradise, London sade upp bekantskapen med dem och det var först någon gång i slutet av 1992 som Farley och Heller hittade rätt igen.

De lade till epitetet Junior på etiketten och under pseudonymerna Fire Island och Roach Motel började de från början igen. DJ-paret Rocky & Diesel anammade namnet London X-Press, och lite senare X-Press 2. Det gick ganska bra. X-Press-singlarna har hittills sålt över 100.000 exemplar.

Samtidigt slog sig ännu en DJ, Darren Emerson, ihop med några bekanta som i flera år harvat runt med ett uselt syntband. De släppte en tolva, »Bigmouth«, under namnet Lemon Interrupt. Den lät — och låter fortfarande — som en föregångare till alla de västerninspirerade singlar som ingen kunnat undvika på sistone. Från The Grids »Swamp Thing« till svenska Rednex. Men Lemon Interrupt gjorde det två år tidigare och framför allt mycket bättre, med bara ett subtilt hillbillymunspel som cowboykrydda.

Lemon Interrupt bytte namn till Underworld, släppte »Rez« och »Dirty Guitar«. Resten är högaktuell brittisk klubbhistoria.

Junior Boy’s Own senaste tillskott är duon The Dust Brothers vars svåråtkomliga »Song to the Siren« återfinns här. Och alla som hört deras remixar av Primal Scream, The Prodigy och Bomb The Bass räknar redan dagarna tills The Dust Brothers debutalbum släpps i januari. Under tiden finns en stor del av bakgrunden tillgänglig på »Junior Boy’s Own Collection«.

Andres Lokko

Filed under: Album #09, Andres Lokko, Betyg 07, , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: