Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9] Album: THE GRID – Evolver

THE GRID

Evolver

Deconstruction/BMG

Richard Norris och Dave Ball, de bägge medlemmarna i The Grid, har sammanlagt fyra ben. Det första placerar de i pigg mainstreamtechno. Det andra låter de sjunka ned i mindre inspirerad ambient dub. Ben nummer tre kliver in på en countrybar där tjocka lastbilschaufförer ser på CMT. Det fjärde benet söker en gemensam nämnare för influenserna, ett fotfäste som garanterar att den uppsluppna blandningen är lika relevant som rolig.

I samma ögonblick som Richard och Dave tror sig stå stadigt börjar det fjärde benet glida. The Grid tappar balansen, ramlar omkull på dansgolvet och flera av låtarna på »Evolver« får svåra frakturer.

Hos ortopeden får de veta vad som gått snett. Duon har gjort techno för människor som ogillar techno. Människor som kräver fåniga operavokalister, irriterande munspel och barnsliga banjomelodier. Människor som tycker att techno kan vara kul — bara man blandar den med andra musikstilar.

Liknande kovändningar har gjort det svårt, för att inte säga omöjligt, att älska The Grid. Precis som The Orb har de efter två utmärkta album förminskats till en petitess; någonting som man måste vara svältfödd på dansmusik för att uppskatta.

Det pompösa pianot i »Spincycle« håller vid en närmare granskning. Där förenas tempo, fingerfärdighet och storslagen skönhetslängtan. Resten av spåren är hemska. Särskilt det enerverande mischmaschet av country och techno i »Swamp Thing«, en låt som bygger mer på Lucky Luke än Kevin Saunderson. The Grid blir — till tonerna av nördigt samplad banjo och munspel — lika outhärdliga som 2 Cowboys, en hemsk flickduo som vallar getter i sina videor.

Den som nödvändigtvis måste ha ruralt beat och countrykitsch kan i stället kolla upp Eric Weissberg och Steve Mandels »The Duelling Banjos«, från soundtracket till John Boormans film »Den sista färden«.

Där finns tuff banjo för dansgolvet. Utan en massa trams.

Fredrik Strage

Filed under: Album #09, Betyg 03, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: