Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9] Album: DREAM WARRIORS – Subliminal Simulation

DREAM WARRIORS

Subliminal Simulation

EMI

1991 svängde King Lou och Capital Q sina vishetsstavar i luften och erövrade världen med sin »My Definition of a Boombastic Jazz Style«. Många kan nog även erinra sig »Wash Your Face in My Sink« och »Ludi«, alla Dream Warriors hits från framgångsrika debutalbumet »And Now the Legacy Begins«. Dream Warriors poppiga off-beat rap, otroligt svängiga jazz breaks och ovanliga hemort (Toronto) var nytt, fräscht och spännande vid tiden för debuten 1991. En Toronto-våg förutspåddes.

Nu när det andra albumet släpps är det andra tider. Ovanliga hip hip-orter står som spön i backen (Atlanta, Philadelphia, Paris, Long Beach, Bristol) och den engelska jazzrapscen Dream Warriors föredrog framför den amerikanska har förändrats.

Det var grupper som Young Disciples och Galliano som inspirerade Dream Warriors (Young Disciples gjorde till och med en mix på »My Definition of a Boombastic Jazz Style«) men Young Disciples finns inte mer, Galliano har rockat till sig och Talking Louds Gilles Petersens senaste fynd är den amerikanska gruppen Roots från Philadelphia.

På »Subliminal Simulation« låter Dream Warriors ungefär som på första: tillbakalutade, med kloka, ibland halvknäppa texter. De är inte lika kommersiella som tidigare, med undantag för den sanslöst lyckade »I’ve Lost My Ignorance«, som bygger på ett break från Donald Byrds »Black Jack«.

»Break the Stereo«, »Are We There Yet« och »It’s a Project Thing« är andra typiska Dream Warriors-låtar. Men det är lite oroande att »I’ve Lost My Ignorance«, inspelad med Gang Starr och ute på demo redan 1991, är det bästa spåret.

Maria Lindén

Filed under: Album #09, Betyg 05, Maria Lindén, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: